STRASTI I SNOVI ITALIJANSKE MODE: IZLOŽBA O KREATIVNOSTI U OKVIRU NEDELJE ITALIJANSKOG JEZIKA

Izložba visoke italijanske mode Strasti i snovi italijanske mode: Kreativnost, stil i istraživanje održaće se u Beogradu od 18. oktobra do 06. novembra, u Konaku Kneginje Ljubice, u organizaciji Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu. Cilj izložbe je da se pokaže talenat, umetnički izraz i zanatska savršenost italijanske mode kao kulturnog i ekonomskog nasleđa jedne zemlje.
Posetioci će biti u prilici da uživaju u neponovljivim kreacijama slavnih modnih brendova, među kojima su Gianfranco Ferre, Marella Ferrera, Gai Mattiolo, Gattinoni, Sestre Fontana, Giorgio Armani, Enrico Coveri, Laura Biagiotti, Versace, Valentino, Fendi i Renato Balestra. Među eksponatima će se naći i Armanijeva haljina koju je nosila Sofija Loren na crvenom tepihu povodom proslave 70. godišnjice filmskog studija Činečita, haljina sestara Fontana koju je nosila Ava Gardner u filmu “Bosonoga kontesa”, kao i haljina “Skuola di moda Ida Feri” prikazana u izradi, pa se na njoj može videti sam krojački proces.

Izložba se održavao kao deo XVI izdanja Nedelje italijanskog jezika u svetu. To je događaj koji se organizuje svake godine u oktobru mesecu u cilju promocije italijanskog jezika kao velikog jezika klasične i savremene kulture i njegovih veza sa umetnošću, naukom, kulturom. Ovogodišnje izdanje posvećeno je italijanskoj kreativnosti i njenim brendovima, a posebno sektorima mode, odeće i dizajna pod nazivom “Italijanski jezik i kreativnost: brendovi i odeća, moda i dizajn”. Italijanski institut za kulturu u Beogradu će učestvovati i u nedelji programa koju organizuju nacionalni instituti za kulturu zemalja Evropske Unije (EUNIC) u Srbiji akoja je posvećena jezicima i digitalnom čitanju. Tom prilikom Institut će organizovati i dva događaja: okrugli sto na kojem će učestvovati pisac Davide Morozinoto i prezentaciju nove digitalne biblioteke Instituta. Profesor Gracijano Serađoto sa Univerziteta Ka Foskari iz Venecije održaće predavanje o nastavi italijanskog jezika i kreativnosti u saradnji sa Katedrom za Italijanistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Tokom Nedelje italijanskog jezika u svetu u Italijanskom institutu za kulturu će biti moguće posetiti izložbu fotografija Franka Fontane koju je priredio sam fotograf i koja se organizuje u saradnji sa Centrom za istraživanje i arhiviranje fotografije pokrajine Friuli Venecija Đulija. Biće organizovane i druge inicijative za studente i učenike na Univerzitetu u Novom Sadu, sa projekcijama italijanskih filmova, kao i aktivnosti u Trećoj beogradskoj gimnaziji.
Svečano otvaranje zakazano je za utorak 18. oktobar u 18:30. Ulaz je slobodan.

Foto: press