“Jazavac pred sudom” je filmska adaptacija priče koja nadilazi vreme

film-jazavac-pred-sudom
Jazavac pred sudom, svima poznata pripovetka Petra Kočića, australijskog reditelja Marka Vindona je filmska adaptacija priče koja nadilazi vreme.

Sa domaćom glumačkom postavom na čelu, film “Jazavac pred sudom” od sada je na redovnom biokopskom repertoaru. U jeku vladavine Austrougarske nad Bosnom, David Štrbac tuži jazavca, koji zauzima njegovo polje kukuruza.

“Jazavac pred sudom” umesto jednog muškog ima tri žene sudije

– Početna ideja je bila da mi to snimamo, pa makar ga objavili na YouTube. Međutim, sve kockice su se složile. Uradili smo jednu fantastičnu stvar, a to je da smo imali duge pripreme, toliko smo ga dugo pripremali, da smo praktično imali gotov film pre snimanja i onda smo ga snimili za dva dana. Priča je prilagođena filmskom jeziku, promena u odnosu na originalnu priču Petra Kočića je što umesto jednog sudije, ovde imamo tri sudije i to žene – objašnjava Daniel Kovačević alijas David Štrbac. A o Marku Vindonu i njegovom boravku i radu u Srbiji, Daniel je rekao da je on “priču Davida Štrpca povezao sa Asanžom, pronašao joj je primenu svuda“. Glumica Vanja Nenadić (iz TV serije „Tajna vinove loze”, „Biser Bojane”) navela je da joj se dopala ideja reditelja da muškog sudiju, iz originalnog dela u filmu, ožive čak tri žene sudije, jer je prema njoj to ilustracija ženske moći danas.

Foto: press