Jelena i Žarko osnovali školicu sporta za četvoro svoje i svu ostalu decu iz kraja

Jelena i Žarko Nedeljković, roditelji četvoro mališana, trogodišnjih trojki i malenog Uroša, koji je u oktobru proslavio svoj prvi rođendan, prateći potrebe svoje četvoro dece spontano su na Novom Beogradu pokrenuli školicu sporta Blok. Kao što znamo i stručnjaci preporučuju – deca u ranom uzrastu trebalo bi najmanje tri sata svakodnevno da budu fizički aktivna. Deca su aktivnija napolju, nego u zatvorenom prostoru. Međutim, vremenske prilike, zauzetost roditelja poslovnim obavezama, ograničen stambeni prostor, a sada i pandemija, predstavljaju izazove današnjeg, savremenog društva, ali i pravilnog razvoja dece. Upravo to je bio povod za otvaranje školice sporta Blok. I nije počela sa radom te tako, jer Jelena je master profesor fizičkog vaspitanja, s suprug Žarko, takođe profesor fizičkog vaspitanja i već 10 godina svakodnevno rade sa decom u osnovnim školama. Znači, poseduju ogromno iskustvo, a iznad svega imaju razumevanje za dečije potrebe.

– Roditelji smo četvoro dece. Shvativši da prostor u stanu nije dovoljan za zadovoljenje njihovih potreba za kretanjem, odlučujemo se za zajedničko porodično vežbanje, prvo na otvorenom, a kasnije i u prostoru koji smo za te potrebe iznajmili. Ubrzo su nam se pridružili i drugari iz vrtića u koji idu naša deca, kao i mališani iz kraja. Ukratko, tako je nastala školica sporta koju smo simbolično nazvali “Blok”. Zbog interesovanja roditelja i mališana iz kraja trenutno radi u četiri termina – objašnjava Jelena Nedeljković.

Za decu uzrasta od 3 do 8 godina

Fizička aktivnost u najranijem detinjstvu veoma je bitna za pravilan rast i razvoj. Međutim, kod mališana
vrtićkog uzrasta ona zapravo uključuje aktivnu igru i mogućnost da se deca slobodno kreću i istražuju. Školica
sporta Blok namenjena je upravo deci uzrasta od 3 do 8 godina. Rad je u malim grupama kako bi se postigao osnovni cilj školice – maksimalno uključivanje svakog pojedinca na času i individualno praćenje rada i napretka najmlađih. U prvom delu časa deca se kroz igru zagrevaju i kroz različite oblike bazičnog kretanja savladavaju prepreke, u vidu igrališta/poligona.

Upoznavanje dece sa što većim brojem različitog kretanja

Vežbe oblikovanja u mestu su neizostavni deo časa, uz napomenu da je za ovaj uzrast dece potrebno mnogo
animacije kako bi imali strpljenja i pažnje za praćenje ponekad zahtevnijih pokreta. Svaki čas sa mališanima je priča za sebe, ali takođe svaki čas ima isti cilj – upoznavanje dece sa što većim brojem različitog kretanja kroz vežbe iz gimnastike, atletike i igre sa loptom. Naučne studije pokazuju da je fizička aktivnost u ranom detinjstvu povezana sa boljim fizičkim zdravljem, što uključuje pravilno držanje tela, jače kosti i mišićnu masu, kao i bolju kardiovaskularnu i respiratornu funkciju.

Aktivna deca su ređe bolesna

Fizički aktivni mališani ređe se suočavaju sa hroničnim i akutnim zdravstvenim problemima. Kod njih je i
značajno smanjen rizik od različitih oboljenja, uključujući bolesti srca, dijabetes i gojaznost. Benefiti fizičke
aktivnosti, kako za decu, tako i za odrasle, ne odnose se samo na fizičko zdravlje. Ona je kod najmlađih
posebno važna za usavršavanje motoričkih sposobnosti, psihološko blagostanje, kognitivni razvoj (pažnja i
koncentracija), socijalnu kompetenciju i emocionalnu zrelost (kontrolisanje emocija i ponašanja,
samopouzdanje i samopoštovanje). Upravo iz ovih razloga fizički aktivna deca retko pate od depresije i drugih
problema vezanih za mentalno zdravlje.
– Cilj nam je da kako svoju, tako i drugu decu koja su postala članovi naše školice na Novom Beogradu, podstaknemo da zavole fizičku aktivnost, da uz obostrano zadovoljstvo vežbamo i tako utičemo na njihov pravilan rast i razvoj – ističe Žarko Nedeljković.

Nedeljkoviće možete kontakirati mejlom i telefonom, a sa njihovim radom možete se upoznati i putem Instagram strane @skolica_sporta_blok

0643603148,  nedeljkoviczarko86@gmail.com.