KALEIDOSKOP VRTIĆ: ARHITEKTE DECI BOJAMA PODSTIČU KREATIVNOST

Arhitekti studija Sako iskoristili su 483 komada polihromatskog stakla za uređenje jednog vrtića u gradu Tianshui, u Kini. Po arhitektonskom rešenju šareni elementi ugrađivani su iznad staklenih vrata i prozora, kao i rukohvata u hodnicima i na stepeništu, stvarajući tako kaleidoskopski efekat u inače minimalističkoj zgradi.

Ideja ovog arhitektonskog studija prilikom projektovanja  zgrade vrtića bila je da pre svega, uz pomoć boja, podstaknu dečiju maštu i kreativnost. Tokom dana sunce ulazi u učionice vrtića formirajući raznobojne svetlosne efekte i senke. Nasuprot tome, svetla noću iz unutrašnjosti zgrade isijavaju kroz prozore i stvaraju impresivan i lep noćni prizor.

Zgrada ovalnog vrtića je bele boje i spolja i iznutra, a prostor je organizovan tako da centralno mesto pripada otvorenom atrijumu koji je kroz tri sprata osvetljen prirodnim svetlom kroz ogroman stakleni plafon. Prirodna sunčeva svetlost prolazi kroz staklo na plafonu a zatim i kroz obojene staklene detalje stvarajući živopisnu igru svetlosti u unutrašnjosti zgrade. Svaki otvor u vrtiću je lučno dizajniran, dok je centralni atrijum okružen ovalnim balkonima koji vode u odgovarajuće učionice.
Zamišljen kao multifunkcionalni prostor, atrijum je projektovan za korišćenje tokom cele godine, opremljen je sistemima za podno grejanje i klimatizaciju, sa više prozora koji se leti mogu otvarati kako bi obezbedili ventilaciju kroz prostor.
– Naš cilj je nadahnuti beskonačnu kreativnost dece kroz ovu impresivnu zgradu. Kada deca odrastu, sećaće se takvih spektakularnih pejzaža i biće ponosna na svoj rodni grad. Očekujemo da ovo obdanište postane nova znamenitost u gradu Tianshui – ističu arhitekti.

Foto: SAKO architects