SVOJOM KUHINJOM U “KLUBU KNJIŽEVNIKA” BRANKO KISIĆ SPAJA BEOGRAD SA SRBIJOM

Više od 70 godina lociran u srcu Beograda, na adresi Francuska 7, Klub književnika, kao jedan od najstarijih i najpoznatijih beogradskih restorana oduvek je bio mesto okupljanja kulturne elite. Što zbog autentičnog ambijenta, što zbog uvek dobre hrane, Klub književnika decenijama je mesto gde su dočekivani mnogi domaći i svetski umetnici. Ivo Andrić, Danilo Kiš, Momo Kapor, Igor Mandić, Bogdan Tirnanić, Rade Šerbedžija… bili su redovni gosti ovog kultnog restorana, a u njegovoj atmosferi i gastronomiji uživale su i velike svetske zvezde poput Sofije Loren, Lorens Olivijea, Majlsa Dejvisa, Vivijen Li, Roberta De Nira, Kirka Daglasa, Žan Pol Sartra, Elizabet Tejlor, Romi Šnajder, Orsona Velsa i mnogih drugih…

Novo vreme donosi i neke novitete, ali ne zaboravlja tradiciju. Restoran Klub književnika danas ima novog šefa kuhinje – mladog kuvara besprekorne biografije Branka Kisića, koji posle iskustva u brojnim internacionalnim restoranima želi da postavi ovo kultno mesto u centar interesovanja Beograđana, ali i turista. Restoran je posle dvomesečnog karantina ponovo otvoren, i to sa novim menijem.Branko Kisić predstavio se predstavnicima medija i prijateljima kuće podsetivši na bogatu istoriju ovog restorana, umetnike koji su gradili imidž ovog mesta, a svojim kulinarskim umećem i raznovrsnim jelovnikom oduševio je sve pristurne. Iako mlad, Branko ima vrlo bogatu kuvarsko iskustvo – od InterContinentala, preko kuhinje hotela Square Nine u Beogradu do MK Group Executive Corporate Chef-a gde je bio zadužen za kuhinje 6 hotela. Njegova vizija je da Klub književnika izvuče iz odela tradicije, ali da tradiciju ne zapostavi i ne zaboravi i da ovom mestu podari jedno novo odelo sa akcentom na kuhinji.
– Vizija mi je da kroz Klub književnika damo doprinos stvaranju identiteta ovih prostora i kroz hranu ispričamo priču o novom spoju Beograda i drugih gradova i sela Srbije. Želimo da ispričamo da je hrana identitet jednog naroda i da postoji veliki prostor da srpsku kuhinju spojimo sa svetom – istako je Branko Kisić čija je ideja da pronalazi posvećene ljude i domaćinstva u malim mestima širom Srbije. Od njih dobavlja mangulicu, posebnu kečigu, pirotski kačkavalj i mnoge druge namirnice kojima daje novi život u kuhinji Kluba književnika, sa kreativnim pečatom, a potom ih stavlja u dijalog sa tehnikama i metodama francuske kuhinje.
– Klub književnika sam odabrao kao mesto svog prvog restorana upravo zbog vrednosti koje su kamen temeljac ovog mesta, ali i moje kulinarske filozofije – inovativnom stvaralaštvu, hrabrim iskoracima i dugoj tradiciji kulinarstva. Klub književnika je restoran u kome se služi vrhunska hrana, spremljena prvenstveno od lokalnih, a potom i internacionalnih namirnica, a kojoj ljudi daju lični pečat – navodi Branko.

U jednoj od najlepših i najvećih bašti u Beogradu, pored predstavnika medija, u Brankovim kulinarskim čarolijama uživale su i brojne javne ličnosti i prijatelji kuće, među kojima su Jagoš Marković, Miloš Biković, Marija Kilibarda, Maja Uzelac, Brian Rasic, Jasmina Holbus, Dimitrije Kokanov, Miodrag Radonjić, Miloš Petrović, Dubravka Marković, Ana Rodić, Ida Prester…

Foto: Ivan Pleskonjić, E. Nalbantjan