KAMPANJA #KUTOO: JAPANKE PROTIV VISOKIH POTPETICA NA RADNOM MESTU

Vladi Japana grupa žena podnela je peticiju protestujući protiv zahteva poslodavaca da žene na radnom mestu moraju da nose visoke potpetice. Naime, u Japanu važi pravilo da na razgovor za posao morate da se pojavite u visokim štiklama, a i kada posao dobijete – visoke potpetice morate da nosite u mnogim japanskim kompanijama.

Peticiju je pokrenula Yumi Ishikawa, glumica i freelance pisac, koja se zaposlila u pogrebnom preduzeću gde su je prisiljavali da nosi visoke potpetice. Ona je svakodnevno na društvenim mrežama iznosila ovaj problem koji je veoma brzo dobio podršku brojnih žena na internetu. Kada je shvatila koliko žena se susreće sa istim problemom, Yumi je rešila da pokrene kampanju. Do sada je oko 20.000 Japanki potpisalo peticiju. Njen protest protiv visokih štikli na radnom mestu sada je prerastao u pokret koji se na društvenim medijima označava kao #KuToo pokret, nastao iz dve japanske reči – kutsua (cipele) i kutsuu (bol).
Nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstav rada u Japanu održana je i prva konferencija za novinare na kojoj je Yumi Ishikawa rekla:
– Danas smo podneli peticiju kojom tražimo da se uvede zakon koji zabranjuje poslodavcima da prisiljavaju žene da nose potpetice jer to je isto što i seksualna diskriminacija ili uznemiravanje.
Ishikawa je istakla i da je do ministarstva prvi put stigao apel ovakve vrste, što je, kako je rekla, “prvi korak napred”.
Nakon ovog slučaja počele su da se vode razne polemike i neki stručnjaci tvrde da je u Japanu duboko ukorenjen problem mizoginije. Kao prilog ovoj tvrdnji naveli su i situaciju kada je jedan poslanik vladajuće stranke Japana izjavio da “žene treba da imaju više dece”.
– Žene kojima više prija da budu same, u “singl” statusu, kasnije u životu, postale bi opterećenje za državu – tvrde predstavnici vladajuće stranke.
Učesnici kampanje pozvali su resorno ministarstvo da se pozabavi kodeksom oblačenja u Japanu, i da bi moglo malo da se “olabavi” sa sveprisutnim poslovnim odelima za muškarce na radnom mestu.
Sličnu peticiju protiv visokih potpetica na poslu potpisalo je više od 150.000 osoba u Velikoj Britaniji, kao znak podrške recepcionerki Nicol Thorp, koja je poslata kući sa posla zbog nošenja ravnih cipela. Ovim slučajem pozabavio se Odbor poslanika koji je sproveo istragu o pravilima rada na radnim mestima, a koji je istakao i druge slučajeve u Velikoj Britaniji gde su žene morale da nose visoke potpetice, čak i za poslove koji su uključivali penjanje po merdevinama, nošenje teškog prtljaga, nošenje hrane i pića gore i dole stepenicama, hodanje na velikim udaljenostima…
Godine 2015. direktor Filmskog festivala u Kanu izvinio se zbog toga što je ženama uskraćen pristup crvenom tepihu jer nisu nosile visoke potpetice. Kan je zadržao pravila oblačenja, uprkos protestu glumice Džulije Roberts, koja se sledeće godine pojavila bosa na crvenom tepihu.

 

Foto: Instagram