Lektira za mart: Žestoki udarci po duši, valja li se sećati, preplitanje nevinosti i brutalnosti…

Šta čitate ovog proleća? Ako ne znate šta da stavite na spisak martovske lektire, donosimo nekoliko izdanja naših izdavača.

Teskoba večeri, Booka 

Od autora sa severa Evrope u Boooka knjižare stigao je roman Teskoba večeri. Mnoge su knjige napisane o važnim i teškim temama. Neke opisuju nezamislive događaje. Neke pak govore o duboko intimnim stvarima. Za neke junake strepimo i s njima saosećamo, čak i kad se ne identifikujemo s njima i zgroženi smo njihovim postupcima. Neke su knjige tako dobro napisane da ne možemo da ih ispustimo iz ruku. A nekad se dogodi da sve to imamo u jednoj knjizi, i upravo takva je Teskoba večeri Marike Lukas Rejnefeld. Debitantski roman Marike Lukas Rejnefeld, ovenčan Međunarodnom Bukerovom nagradom 2020. godine, upečatljiv je u divljoj, nasilnoj lepoti. Roman o desetogodišnjoj Jas, koja pokušava da razume i prihvati smrt starijeg brata, čija porodica se raspada u vrtlogu tuge, na zastrašujuće otvoren način govori o pometnji u kojoj se nevinost i brutalnost prepliću. Potresna i na momente teško podnošljiva, puna nezaboravnih slika – sirovih, nadrealnih, poetičnih – Teskoba večeri predstavlja radikalno čitalačko iskustvo koje će vas zauvek promeniti. Cena: 891 din.

Damin gambit, Vulkan

Jedan od noviteta Vulkan izdavaštva je roman Voltera Tevisa Damin gambit. Prvi put je objavljen 1983. godine i od tada ne prestaje da oduševljava čitaoce širom sveta. Delo poznato po britkosti, inteligentnom stilu pisanja i jedinstvenim karakterima poslužilo je kao inspiracija za planetarno popularnu seriju. Damin gambit je priča o Bet Harmon, mladoj ženi koja nije dozvolila da je stereotipi sputaju. Iz jednoličnog sirotišta izdigla se i postala heroina svog vremena. Osvajala je život kao što je osvajala polja na šahovskoj tabli i postala univerzalni simbol upornosti, želje i uspeha. Kada je sa osam godina završila u sirotištu, činilo se da je Bet Harmon predodređena za sudbinu sivu i bezličnu poput odeće koju je nosila. Sve dok ne odigra prvu partiju šaha. Njen genijalni talenat odmah je očigledan – dok igra, čula joj se izoštravaju, jasnije razmišlja, i prvi put oseća da ima kontrolu nad svojim životom. Bet postaje sve bolja, a glamurozni i uzbudljivi turniri pružaju joj nadu da je čeka drugačija budućnost na tabli sa 64 polja u crno-belom svetu. Ali, taj svet zamršen je kao i njeni potezi, i iako deluje mirno i uglađeno, krije vulkane strasti i opasnosti, i u njemu su dozvoljene najpodmuklije spletke. Ulozi postaju sve veći i dolazi trenutak da se suoči sa najboljim igračem na svetu. Da li će iz te partije izaći kao pobednik, ili će zauvek ostati neugledno siroče koje je protraćilo život? Cena: 1.099 din.

Mučna ljubav, Booka

Mučna ljubav je debitantski roman Elene Ferante. Doneo joj je slavu u Italiji i najavio dolazak jedne od najbitnijih književnica našeg doba. Mučna ljubav je priča o četrdesetogodišnjoj Deliji koja pokušava da dođe do saznanja o tajanstvenim događajima koji su doveli do smrti njene majke. Lutajući mračnim lavirintom kolebljivih sećanja, ona ponovo sreće nasilne muškarce iz svoje i majčine prošlosti i suočava se s mogućnošću da njena majka uopšte nije bila osoba kakvom ju je Delija smatrala. Prvenac Elene Ferante je roman o kompleksnom čvoru laži i snažnih emocija koje vezuju majku i ćerku. U romanu spisateljica ispituje valjanost sećanja, istinu, krivicu i suštinsku nespoznatljivost onih koje volimo. Pripremite se na žestoke udarce po duši i na čaroliju pisanja svojstvenu velikoj napuljskoj književnici. Cena: 594 din.

U zimu, Booka

Nežan, duhovit, neposredan i iskren osvrt na svet U zimu, Karla Uvea Knausgora, drugi je od četiri toma lične enciklopedije koju otac piše ćerki čije rođenje iščekuje. Knausgor nastavlja ono što je počeo knjigom U jesen – kratkim, oštroumnim esejima o svakodnevnim stvarima, ćerki opisuje svet, ali i sebe. Postavljajući i sebi i nama neuobičajena pitanja, promišljajući svet, odnose i pojave u njemu, iznoseći detalje iz svog života, sve to čineći nesputanim jezikom, Knausgor nas poziva da iznova zavolimo svet i njega kao pisca. Cena: 891 din.