LIPIKAR ŠKOLA ATOPIJE: STRUČNI SAVETI ZA LAKŠI ŽIVOT CELE PORODICE

Za više od 100 porodica sa decom koja boluju od atopijskog dermatitisa La Roche-Posay je u hotelu Zira u Beogradu, u saradnji sa stručnjacima, dermatolozima i psihologom organizovao drugu Lipikar školu atopije. Osnovni cilj škole atopije je da se olakša svakodnevni život dece koja imaju problem sa atopijskim dermatitisom, kao i da se njihovim roditeljima pomogne savetima stručnjaka na praktičnim radionicama.
ZA BOLJI ŽIVOT DECE S ATOPIJSKIM DERMATITISOM
La Roche-Posay razume poteškoće sa kojima se suočavaju osobe s osetljivom ili problematičnom kožom, kao i način na koji takvi problemi mogu uticati na njihovo okruženje, porodicu i prijatelje. To je naročito uočljivo kod kože sklone atopiji za koju su tipični: neprestani svrab, iritacije i izuzetna suvoća. U slučaju atopije važno je redovno koristiti tretmane koje preporučuju dermatolozi, kao i svakodnevno se negovati i održavati higijenu odgovarajućim proizvodima. Takođe, važno je kvalitetno informisanje o bolesti i lečenju svih roditelja čija deca imaju ovaj problem.
U okviru predavanja „Dermatitis atopica – patogeneza i klinička slika“ asist. dr sc. med. Mirjane Gajić Vejić, specijalista dermatovenerologije odgovarala je roditeljima na razna pitanja o atopijskom dermatitisu. S obzirom na to da hrana može biti uzrok pogoršavanja atopijskog dermatitisa, mr. sc. med. Biljana Marenović, specijalistkinja dermatovenerologije, prisutnima je predstavila terapijski pristup u lečenju ove bolesti i važnost ishrane na predavanju „Lečenje i prevencija atopijskog dermatitisa“. Po njenim rečima, mnogobrojni su činioci koji uzrokuju pojavu atopijskog dermatitisa, a nemoguće ih je sprečiti. Mogu biti povezani sa okruženjem, ishranom ili čak emocijama, jer iako je nemoguće objasniti, osećaji mogu imati važnu ulogu kada je reč o učestalosti i intenzivnosti napada ekcema. Upravo na ovu temu, roditelji su imali priliku da razgovaraju sa psihologom dr sci. Dušankom Vučinić Latas, spec. medicinske psihologije, ali i da poslušaju predavanje na temu „Psihološki činioci povezani sa atopijskim dermatitisom“.
Na okruglim stolovima na kojima je učestvovalo još šest dermatologa, zajedno sa predavačima: dr Alma Krdžović Marijanović, dr Aleksandra Aleksić, dr Slavica Obradović, dr Milica Vučinić, dr Kristina Kostić, dr Svetlana Đurović, roditelji su mešu sobom delili iskustva i razgovarali o svojim problemima, postavljali pitanja i tražili stručan savet kako da poboljšaju život cele porodice i svoje dece sa atopijskim dermatitisom.
YOUTUBE KANAL O ATOPIJSKOM DERMATITISU
Na YouTube kanalu La Roche-Posay Srbija pogledajte video sadržaje sa savetima stručnjaka koji odgovaraju na pitanja o atopijskom dermatitisu: Kako sprečiti svrab i negovati kožu? Kako prilagoditi ishranu deteta koje boluje od atopijskog dermatitisa? Koji su uzroci nastanka atopijskog dermatitisa?
– Nažalost, atopijski dermatitis ne možemo da izlečimo. Svojom terapijom smirujemo dermatitis i držimo ga pod kontrolom, ali terapijom ne možemo doći do izlečenja. Organizam je taj koji kod većine dece na neki način preraste dermatitis – rekla je mr. sc. Biljana Marenović, specijalistkinja dermatovenerologije i dodala da alergije na hranu i atopijski dermatitis jesu zapravo bolesti koje su imaju genetsku predispozicju i kao takve se zapravo i vežu.

LIPIKAR: 20 GODINA ISKUSTVA U TRETIRANJU SUVE I KOŽE SKLONE ATOPIJI
U laboratoriji La Roche-Posay formulisana je Lipikar linija proizvoda za suvu kožu dece i odraslih čije je dejstvo dokazano u brojnim kliničkim studijama potvrdivši se kao vodeća marka u emolijentnim proizvodima. Lipikar je, već treću godinu zaredom, marka broj jedan prema preporuci srpskih dermatologa i prema istraživanju „Dermobarometar“ koje je sproveo GFK u 2016. godini.

U Lipikar La-roche Posay kolekciji naći ćete:
1. Lipikar Baume AP+ balzam za izrazito suvu kožu beba, dece i odraslih, od 200 ml je 1.830 din, a od 400 ml je 2.550 din.
2. Lipikar Syndet AP+ gel za čišćenje visoke tolerancije, za izrazito suvu, nadraženu kožu koja svrbi, 400 ml, 2.246 din.
3. Lipikar Syndet AP+ kremasti gel za čišćenje visoke tolerancije, za izrazito suvu, nadraženu kožu koja svrbi, 200 ml – 1.375,83 din, a od 400 ml je 2.086,83 din. .
4. Lipikar Balzam AP+ sa Aqua Posae Filiformis, novim aktivnim sastojkom, pomaže u ponovnom uspostavljanju i stabilizaciji ravnoteže mikrobioma kože
obnavlja i čuva zaštitnu barijeru kože, 200 ml, 1.674 din.