DODELJENE NAGRADE L’OREAL-UNESCO ZA ŽENE U NAUCI: OVO SU DAME ČIJE ZNANJE I MOĆ MOGU DA PROMENE SVET

Međunarodna naučna zajednica okupila se u Parizu na 19. ceremoniji dodele L’Oréal-UNESCO nagrada Za žene u nauci kako bi pozdravila pet vrhunskih naučnica i odala priznanje njihovim dostignućima u oblasti fizike. Svečanost su otvorili Irina Bokova, generalna direktorka UNESCO-a i Jean-Paul Agon, predsednik L’Oréal kompanije i Fondacije L’Oréal. 

Internacionalna ceremonija dodele L’Oréal-UNESCO nagrada „Za žene u nauci“ za 2017. godinu bila je prilika da se skrene pažnja na pet eminentnih naučnica i njihovu izuzetnost, kreativnost i inteligenciju. Svakoj od njih dodeljena je novčana nagrada od 100.000 evra kao priznanje za njihov doprinos nauci na polju kvantne fizike, fizičkih nauka i astrofizike. Ovih pet nesvakidašnjih žena iz pet različitih krajeva sveta, svaka na svoj način, menjaju svet nabolje.
Prof. Nivin M. Kašab (Niveen M. KHASHAB) iz Saudijske Arabije, nagrađena je za dizajniranje nanočestica koje bi mogle da unaprede postupak ranog otkrivanja bolesti. Njen rad na polju analitičke hemije otvara vrata značajnom napretku u oblasti ciljane i personalizovane medicinske terapije.
Prof. Mišel Simons (Michelle SIMMONS) iz Australije nagrađena je kao pionir u oblasti ultra-brzih kvantnih kompjutera. Istraživanje i rad na razvoju tranzistora veličine atoma mogao bi da omogući rađanje kompjutera sutrašnjice.
Prof. Nikola A. Spaldin (Nicola A. Spaldin) iz Švajcarske dobila je nagradu za otkrivanje novih svojstava magnetnih materijala i njihovo korišćenje u elektronskim uređajima sledeće generacije.
Njeno istraživanje multiferoika moglo bi da pokrene novu generaciju komponenti elektronske opreme.
Prof. Marija Tereza Ruis (Maria Teresa Ruiz) iz Čilea nagrađena je za otkriće novog tipa nebeskih tela, nešto između zvezde i planete, skrivenog u tami svemira. Njena zapažanja o smeđim patuljcima mogla bi da pruže odgovor na večito pitanje – ima li života na drugim planetama?
Prof. Ženan Bao (Zhenan Bao) iz Sjedinjenih Američkih Država dobila je nagradu za pronalazak elektronskih materijala inspirisanih kožom. Njena istraživanja na polju fleksibilnih, rastegljivih i provodljivih materijala mogla bi da poboljšaju kvalitet života pacijenata sa protetičkim pomagalima.
Korporativna fondacija L’Oréal i UNESCO od 1998. godine posvećeni su zajedničkom cilju – povećanju broja žena u naučnim istraživanjima. Punih 150 godina posle rođenja Marije Kiri samo 28 odsto istraživača su žene, a tek tri odsto su dobitnice Nobelove nagrade iz oblasti nauke. To je razlog zbog kojeg je tokom proteklih 19 godina, L’Oréal-UNESCO program „Za žene u nauci“ nastojao da oda priznanje ženama koje se bave naučno-istraživačkim radom i bude uz njih u ključnim trenucima u njihovoj karijeri.Otkako je ovaj program pokrenut, obezbeđena je podrška za više od 2.700 mladih naučnica iz 115 zemalja, uključujući i Srbiju, a njih 97 dobilo je zasluženo priznanje na vrhuncu svoje karijere. Među njima su i Elizabet H. Blekbern (Elizabeth H. Blackburn) i Ejda Jonat (Ada Yonath), koje su, nakon ove, dobile i Nobelovu nagradu.
Program se danas realizuje širom sveta i osim nagrada „Za žene u nauci“ za izuzetna naučna dostignuća uključuje i više od 50 programa nacionalnih i regionalnih stipendija posvećenih razvoju mladih talenata.

U Srbiji je trenutno u toku konkurs za nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ namenjen mladim ženama koje se bave naučno istraživačkim radom. Rok za prijavu produžen je do 30. aprila 2017. godine a sve informacije o uslovima konkursa i programu nacionalnih stipendija potražite na adresi www.zeneunauci.co.rs. Nacionalni konkurs otvoren je za mlade naučnice do 35 godina starosti, na doktorskim ili postdoktorskim studijama u oblasti prirodnih nauka, a uslov je da svoj naučno-istraživački rad sprovode u Srbiji. Pobednicama konkursa u našoj zemlji će i ove godine biti dodeljene tri stipendije, svaka u iznosu od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.
Program Nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ u Srbiji, kao međunarodne inicijative, pokrenut je 2010. godine, u partnerstvu Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO, Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj i L’Oreala Balkan. Stipendije se dodeljuju svake godine i predstavljaju vid podrške daljem profesionalnom usavršavanju mladih talentovanih naučnica i podsticaja da nastave da se bave naukom u Srbiji. Više informacija možete potražiti na http://fondationloreal.com/categories/dossiers-de-presse/lang/en

Foto: press