NISI SAMA: PROMENIMO NAČIN NA KOJI SE TRETIRAJU ŽENE U NAŠEM DRUŠTVU

Povodom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Vice je uz podršku AVON akcije Reci NE nasilju u porodici, pokrenuo važnu kampanju sa ciljem da informiše javnost i edukuje žene svih uzrasta, iz svih krajeva Srbije, o tome kako da prepoznaju nasilje – i fizičko, ali i psihičko, kao i šta treba da urade tim povodom.  Od početka 2018. godine u Srbiji je u porodičnom i partnerskom nasilju ubijeno više od 25 žena. Više od polovine žena bilo je izloženo nekom obliku nasilja u porodici tokom svog života, a nasilje nad ženama uveliko se širi i van granica naših domova – na poslu, na ulici, na internetu, u prevozu, na brojnim drugim javnim mestima.
Kampanja se realizuje u saradnji sa organizacijom Autonomni ženski centar, koja je još pre 25 godina pokrenula SOS telefon za žrtve nasilja – 0800 100 007, na koji im se žene za pomoć mogu obratiti svakog radnog dana, od 10 do 20 časova. Poziv na ovaj broj je besplatan od juna ove godine, a godišnje zazvoni više od 2.500 puta.
Tokom više od mesec dana trajanja kampanje, biće plasirani tekstovi koji se bave najširim spektrom problema nasilja nad ženama – od nasilja nad ženama u malim sredinama, preko saveta kako reagovati ako ste svedok nasilja, do priče o životu pre i posle Sigurne kuće – sa namerom da se doprinese borbi protiv i prevenciji nasilja nad ženama.
U Vice emisiji, 12. decembra na TV Prva, biće premijerno emitovan i film “#onokad kažem NE” koji se bavi temom nasilja nad mladim ženama.
Kampanju za 2018. godinu prati i film “Nisi sama” u trajanju od 90 sekundi kako bi pomogao ženama žrtvama nasilja da shvate da krivica za nasilje koje proživljavaju nikako nije i ne može biti njihova, i da uvek postoji neko ko može da im pomogne da izađu iz tog začaranog kruga. Isidora Simijonović, mlada glumica koja se godinama na najrazličitije načine bori protiv nasilja nad ženama, nesebično je podržala ovu kampanju.
Kompanija Avon se kampanji priključilia u okviru globalne inicijative #MožešDrugačije, koja ima za cilj da ukaže na manje primetne oblike nasilja – prisilnu kontrolu i uznemiravanje. Statistika koju je kompanija sprovela u 15 zemalja, govori nam da je situacija u svetu slična – nasilje nad ženama je jedan od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava.
Ova kampanja samo je početak naše zajedničke borbe kojom želimo da menjamo način na koji su žene u našem društvu tretirane i poručujemo da smo istrajni u nameri da doprinesemo prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama.

Foto: press