OD GUBITNIKA DO HEROJA: SVETSKA PREMIJERA DOMAĆEG FILMA „OTAC“ U BERLINU

Domaći film Otac sa Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi, doživeće svoju svetsku premijeru na ovogodišnjem jubilarnom 70. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, koji će se održati od 20. februara do 1. marta. Ostvarenje „Otac“ produkcijske kuće “Film House Baš Čelik” jedini je srpski film koji će biti prikazan na ovogodišnjem Berlinalu, a svečana premijera filma zakazana je za prvi vikend festivala, u najprestižnijem terminu.
– „Otac“ je film o čoveku kome su zbog siromaštva oduzeli decu, gubitniku, odbačenom i poniženom čoveku, koji kroz svoje putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prestonice, sa kraja na kraj zemlje, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže i sebi i drugima, iz očaja – postaje heroj.
Reditelj Srdan Golubović, čija su prethodna dva ostvarenja „Klopka“ (2007.) i „Krugovi“ (2013.) takođe imali svoje projekcije na Berlinalu, o filmu „Otac“ kaže:
– Velika mi je čast što je moj film „Otac“ u programu ovogodišnjeg Berlinala.To je moj treći film u Berlinu, što me posebno čini srećnim. To daje neku nadu da ovo što radimo ima nekog smisla. Posebno se zahvaljujem mojim saradnicima, a neki od njih su sa mnom još od prvog filma.”
Osim glumca Gorana Bogdana koji tumači glavni lik oca Nikole, ostale uloge poverene su i Borisu Isakoviću, Nadi Šargin, Milici Janevski, Vahidu Džankoviću, Jovi Maksiću, Nikoli Rakočeviću, Milanu Mariću i Ljubomiru Bandoviću.
Prvi put na filmu, nakon što su prošli kasting u kome je učestvovalo više od 250 dece, našli su se i Ajli Šantić i Muharem Hamzić.
Scenario za film potpisuju Srdan Golubović i Ognjen Sviličić, a film je snimljen u koprodukciji šest zemalja – Srbije, Francuske, Nemačke, Slovenije, Hrvatske i BiH. Pored Filmskog centra Srbije film su podržali nemački fond MDM, francuski fond Cinema du Monde, hrvatski fond, slovenački fond, fond BiH, Arte France i ZDF Arte kao i Eurimages fond za koprodukcije. Producent filma je Jelena Mitrović (Filmska kuća Baš Čelik, Srbija), u koprodukciji sa Propeler Film (Hrvatska), Vertigo (Slovenija), ASAP Films (Francuska), Neue Mediopolis (Nemačka), SCCA/Pro.Ba (Bosna).

Foto: Maja Medić/press