OVE GODINE KINESKI FESTIVAL SVETLA ODRŽAĆE SE U BEOGRADU I U NOVOM SADU

Uoči proslave Kineske nove godine koja stiže 25. januara, Beograd će još jednom biti domaćin svetlosnog spektakla koji stiže pravo iz Kine, a ovog puta Kineski festival svetla održaće se i u Novom Sadu. Svetlosni spektakl kreirala je jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona iz Zigonga. Njihove svetlosne instalacije uvešće nas u čudesni svet mašte i svetla, koji će podjednako biti zanimljiv i najmlađima i starijima.
Drugi „Kineski festival svetla“, u organizaciji Balkanopolis centra za modernu tradiciju, održaće se uz podršku Vlade Srbije, ambasade NR Kine u Srbiji, Pokrajinske Vlade AP Vojvodine, Grada Beograda i Grada Novog Sada. Kinesku novu godinu proslavićemo uz čarobnu instalaciju kineskih lampiona, a inicijator i osnivač festivala je umetnik Slobodan Trkulja, koji već duže vreme uživa veliku popularnost u Kini i radi na kulturnoj razmeni između ove dve zemlje.
Ove godine festival se proširio i održaće se u dva grada – pored Kalemegdanske tvrđave, festival će se u u isto vreme otvoriti i u Novom Sadu, u Limanskom parku.

Svečano otvaranje festivala je u četvrtak, 23. januara, u 17 časova, u novosadskom Limanskom parku i u petak, 24. januara, u 16.30 časova, na platou kod fontane „Ribar“ na Kalemegdanu, u Beogradu. Izložbe će otvoriti ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bou zajedno sa grdskim i državnim čelnicima.
– Kineski festival svetla ponovo će zasijati u Srbiji za Kinesku novu godinu i ovaj put u dva grada uneti novu svetlost i radost u naše živote. Posebno zadovoljstvo mi je i saradnja sa Rakuten Viber, omiljenom globalnom aplikacijom za razmenu poruka, koja je prepoznala naš festival i podržala nas sa zanimljivim besplatinim stikerima kako bismo mogli da podelimo radost festivala i u svakodnevnoj komunikaciji – izjavio je Slobodan Trkulja, a stikeri će svima biti na raspolaganju od ponedeljka 27. januara.
Izložba će trajati do 16. februara, a lampioni će se paliti svako veče od 17 časova. Ulaz za sve posetioce je besplatan!

Foto: Đorđe Tomić