OPTIMIZAM, RADOST I LJUBAV: ISTA INSPIRACIJA TRI UMETNICE

dusica

Srodnost u umetničkom opredelenju i idejna povezanost podstakla je tri umetnice – Dušicu Milošević, Slađanu Milojević i Maju Jovanović Majolinicu da nam svoj svet dočaraju sa velikom umešnošću poznavanja likovnog i dekorativnog na izložbi koja će se u beogradskoj Galeriji Singidunum održati od 19. do 31. maja.  Zorica Đermanov, istoričar umetnosti, ističe da je ove tri umetnice inspirisao isti motiv – optimizam, radost i ljubav, i to je polazna „stanica „ njihovog samostalnog predstavljanja.duska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rasporedom motiva, lirizmom i osećajnošću za boju, figuru, za ulogu linije, odnosa svetlog i tamnog, omogućile su nam da otkrijemo i otkrivamo lepotu svakodnevnog života, da uživamo u jednostavnosti i sitnicama. Crtežom optočenim jasnim konturama i arabeskama jakih boja Dušica Milošević opisuje grad (njen i naš) u kome živi, njegove skrivene kutke i oaze. Često su ti delovi urbanog prikazani iz bajkovitih putovanja balonom koje ona maštovito uklapa na svoja slikarska platna. Ulice, trgovi i  kuće su obojene svetlošću skladno ukomponovanog kolorita, koji zahvaljujući Dušicinim nemirnim, radoznalim i istraživačkim duhom neprestano privlače i daju dopadljiv vizuelni efekat.

Emotivnog, toplog i uzbudljivog „pisma” Maja Jovanović Majolinica zaokružuje priču o ljubavi, koja je najsigurnije utočiste svih nas. Koristeći snaznu paletu crvene, plave, zelene i žute boje, širokog, slobodnog poteza četkicom, ostvarila je plastičnost, voluminoznost likova, dočaravajuci njihov pokret, strast, radost života. Često joj slike dobijaju dokumentarnu vrednost, jer nam Maja svoje interesovanje za ljudsku figuru materijalizuje i omogućava nam da osetimo njihov duh, stremljenja, određenu atmosferu i neposrednost diskretnih aluzija.

Zvuke gradskih parkova, smeh dece, cvrkut ptica, porodične neobavezne razgovore… osluškuje Slađana Milojević i pretače na svoje slike „razbijene” na kvadratne zone. Skladne kompozicije potkrepljuje sigurnim potezom kista i bojom kojom opisuje svu radost stvaranja i mogućnost da je podeli sa nama posmatračima. Ona jednostavnim motivima, često prikazanim simbolima kao što je apstraktna, vijugava linija, sve nas pokušava da nauči kako prepoznati lepotu svega što nas okružuje.

Foto: press