OTVARA SE IZLOŽBA U KC GRAD: GUSTAV KLIMT, PRETEČA MODERNE

Specijalna dokumentarna izložba Gustav Klimt, preteča moderne, organizovana povodom obeležavanja važnog jubileja – stogodišnjice od smrti Gustava Klimta, tvorca bečke secesije, otvara se večeras u 20 sati u KC Grad. Opisivanjem najvažnijih događaja iz Klimtovog života, kao i umetničkog života Beča, ova postavka će pokušati da rasvetli celoviti opus ovog umetnika, kao i njegov značaj tokom tzv. „turn of the century“ epohe. Od 2 do 8. aprila biće organizovani javni časovi crtanja od 15 do 20 sati, a vodiće ih profesori umetničkih akademija. Na kraju časa biće otvorena pop-up izložba radova polaznika, koja će trajati do 8. aprila, zajedno sa izložbom posvećenom Klimtu. Tokom trajanja izložbe, 4. aprila od 20 časova, planirana je projekcija filma Klimt iz 2006. godine, sa Džonom Malkovičem u glavnoj ulozi.Poslednjih decenija XIX veka Beč, kao prestonica Austrougarskog carstva, jedna je od značajnih umetničkih metropola. Bečko društvo naviknuto na klasicizam i istorijske stilove polako dolazi do tačke zasićenja. Upravo tu stupa na scenu Klimt, prvo kao slikar dekorater, koji zajedno sa bratom Ernstom radi na oblikovanju enterijera mnogih državnih reprezentativnih zdanja, zatim kao priznati slikar koji je takođe zasićen istorijskim stilovima i želi promene. Članstva u udruženju bečkih umetnika Klimt se odriče 1897. i osniva sopstveno udruženje, Bečku Secesiju, koje počinje da osvežava umetnički život Beča. Isprva kritikovan, osporavan, Klimt je stekao brojne mecene, pripadnike intelektualne elite carstva, a udruženje je preraslo u jedan umetnički stil u slikarstvu, skulpturi i arhitekturi, stil koji je naglo prekinuo tradicije klasicizma i eklektike, pa otuda i ime secesija.
Izložba se bavi i Klimtovim odnosima sa mnogobrojnim ženama, naročito sa Emili Floege. Ovaj odnos nije do kraja rasvetljen, ali je Emili bila jedna od važnijih Klimtovih muza i model za najpoznatiju sliku Poljubac (gde je Klimt naslikao i sebe). Floege, poslovna žena, sestra supruge Klimtovog brata, dizajnirala je reformatorsku odeću, koja je ženama davala slobodu kretanja, dok su Klimtovi portreti davali slobodu izraza i neophodnu svežinu koja je bila potrebna u novom veku.
Slika Poljubac nastala je 1907, a već naredne godine država je otkupila delo, posle izložbe Kunstschau, što označava trijumf moderne struje sa Klimtom u samom njenom jezgru.
Na svečanom otvaranju publici će se obratiti Johannes Irschik, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu i Dejan Ubović direktor Kulturnog centra Grad.
Tokom koktela posetioci će moći da degustiraju i Grandissimo sladoled kojim kompanija Frikom obeležava stogodišnjicu od smrti Klimta. Svako vrhunsko umetničko delo pruža neponovljivi doživljaj svakome od nas. Sa tim ciljem, inspirisan genijalnošću ovog vrhunskog umetnika, Frikom je stvorio sladoled bogatog ukusa sa raskošnim detaljima poput najvećih remek dela.

Foto: press