PORODIČNA KUĆA U ENGLESKOJ: ŽIVOT KAO NA POZORIŠNOJ SCENI

Dorset Living Room

Kuća koja je izgrađena 1730. u na engleskoj farmi u mestu Dorset pretvorena je u porodični ambijent rukom suvlasnice studija VSP Interiors, Henriette von Stockhausen. Svoju pasiju za boju, materijale i luksuz udružila je sa Jane Petti sa kojom je izvela brojne projekte u Engleskoj i Evropi, u koje je unela profesionalno umeće, utiske iz detinjstva provedenog u Nemačkoj, Italiji, Austriji i Švajcarskoj, kao i svoju ljubav prema scenskom dizajnu kojim se takođe bavila. Kuća u kojoj sa svojom porodicom i kućnim ljubimcima uživa odiše svim ovim vrednostima: stilskim igrama, dramskim trenucima i brojnim ekeperimentima bojama.

“Želela sam da sačuvam izvorni karakter kuće i da je pretvorim u moderno platno za sve moje zamisli koje nikada ne prestajem da realizujem. Ja sam stvaralac i kuća nikada nije gotova!” Dizajnerku je privuklo veliko i prostrano imanje, kao i arhitektura sa visokim prozorima gde je samo ulazni deo izuzetak koji je nešto zatvoreniji i tamniji. S ubeđenjem da manji prostori zahtevaju bolju koloritnu definisanost i da je greška zadržati se u ulaznom delu na beloj boji, Henriette je dala hodniku snažan pečat sa petrolejplavom i pejzažom na zidu.

Dnevni boravak koji je pravo prostranstvo govori o njenoj ljubavi prema stilovima, umetninama i teatralnom! Pogled u bilo koji kutak zahteva trenutak pažnje i promišljanja: Zoffany tapete tražile su oprez na svim poljima, pa je  garnitura krajnje jednostavan Ikein model iznad kojeg su industrijske visilice. Dve francuske fotelje zauzimaju posebno mesto u životu vlasnice: “One su moj prvi antikvarni ulov iz vremena studija i od tada se ne razdvajam od njih.”

VSP dining room

Trpezarija je prava mala antikvarnica koju osvetljava nasleđeni luster sa svilenim abažurima bacajući svetlost nadole! Kolekcija majolika na tapetama Ralph Lauren počela je sa španskim primerima da bi se vremenom širila na one sa nemačkim, marokanskim, italijanskim – dokle god je reč o zelenoj boji, sve dolazi u obzir.

Dorset Cover

Tamnije nijanse sive protežu se kroz ceo dom kako bi bile dobra podloga za nekonvencionalni umetnički izbor kao što je ova čiji je autor Rory Nugent!

Dorset Dining

“Želela sam da mešam moderni nameštaj sa antikvarnim komadima kako bih postigla savremeni eklektični stil! Francuske stolice, tapiserija i rasveta u industrijskom maniru ovde imaju tu ulogu.”

Dorset Kitchen

U drugom delu kuhinje je ogroman zidni sat koji gotovo da opominje posmatrača da bi se trebalo osvrnuti na još nešto: na kolekciju afričke etno umetnosti ili hoklicu iz roditeljske kuće u Alpima.

Dorset Kitchen Wide

Hanriette nije želela da vidi ni jednu mašinu u kuhinji, i zato je, osim otvorenih polica sa detaljima, ovde sve stavljeno pod paravan pločastog nameštaja. Ovo je ambijent namenjen nesmetanom porodičnom okupljanju pod okriljem tri mini kupole, lustera italijanskog brenda Catellani & Smith.

Prugasti hodnik vodi do dečjih soba i uvodi nas svojim cirkuskim utiskom u dečji bezbrižan i zabavan svet. Vrlo lako i jednostavno postugnut je ovaj sjajan efekat koji je Henriette izvela sama pomoću molerske trake. Ipak ovaj koloristički zanos nije primenjen svugde: postoji granica gde treba da počne mir i potpuni ulazak u intiman, opuštajući svet, a to je u ovom slučaju spavaća soba. Ona je vrlo lična, smirena i klasična: noćni ormarič je stari arhitektonski fiokar za crteže.

Kupatilo je udobrno i prijatno: sve ovo postignuto je slikama i nameštajem koji ovaj prostor odvajaju od svoje primarne namene, jer vlasnica uživa kada ono podseća na sobu. U dečjoj sobi pored luksuznog Ralph Lauren pokrivača, prednost je u svakom smislu dobio Ikein poster sa insektima koje dečak obožava.
Foto: VSP Interiors