PRONAĐITE VREME ZA MALE UGOĐAJE KOJI VAS ČINE SREĆNIM

Nova dekada. Simbolična 2020. godina uvodi nas u eru u kojoj se realnost sudara sa željama i potrebama ljudi. Tehnologija je već nadmašila čoveka. Pa pogledajte samo u taj telefon koji neprestano držite u ruci – da li bi ste vi ikada zapamtili samo sve te kontakte koje on čuva, a kamoli sve ostale podatke. A da ne pominjemo to što naučnici tvrde da će 2029. godine kompjuteri dostići nivo ljudske inteligencije i steći sposobnost izražavanja emocija. Nema ljutnje. Čovečanstvo sve to stvara kao produžetak sopstvenog dometa ne pitajući se šta nam je najpotrebnije. A šta nam zaista treba? Pet minuta apsolutne jutarnje tišine i mira uz prvu kafu? Da emigriramo u najsrećniju zemlju Dansku? Još knjiga, saveta i trenera na temu kako da životni ritam vratimo u prvu brzinu?

USPORITE MALO!
Kako god se osećali i koliko god pozitivne misli gajili neke činjenice ne možemo izmeniti. Za godinu dana bićemo godinu dana stariji! Ništa se tu ne može. Osim, možda, da se bar potrudimo da za tu jednu ne navučemo sebi na pleća još jedno dve, tri godine. A to radimo. Uporno. Svakog dana. Jureći za poslom, novcem, materijalnim dobrima… uz svesrdačnu pomoć čuvenog multitaskinga. Razmišljate li nekada o tome da li ste uopšte prisutni kada obavljate neki zadatak, da li ste apsolutno posvećeni bar jednom poslu koji morate da obavite u toku dana? Teško da jeste, jer na brzinu ne možete ni da razmišljate, ni da budete kreativni, niti da donosite pravilne odluke i povlačite pravilne poteze, niti da pitate a još manje da razlažete, osluškujete i zaključujete. I tu se rađa površnost. Brzina je postala imperativ za sve, a konstatni stres sasvim prirodno stanje uma i tela, koje bukvalno počinje da nas uništava. Da li vas čini srećnim kada vam kažu da “živite brzo”? Ne bi trebalo, jer takav život je obično veoma površan, bez neke dubine, nema suštine, nema smisla niti zadovoljstva. Pa čekajte, zar nam stvarno treba i odgovara lifestyle sa terminima za speed yogu ili za jednominutne bajke za laku noć? Ovo su već ozbiljni životni paradoksi kojima bi trebalo ozbiljno i da se pozabavimo. Već nam je svima odavno jasno da moramo da usporimo i ritmu života damo neka sporija kola, moramo ponovo da počnemo da dišemo, da se vratimo porodici i prijateljima, da primećujemo svet oko sebe, uživamo u jednostavnim stvarima koje nas čine srećnim…

BEZBRIŽNI MOMENTI SAMO ZA VAS 
Kada nađete vreme samo za sebe, za bezbrižne trenutke u kojima vas ama baš niko neće uznemiravati, čak ni najljubaznijim pitanjem “da li ste za parče torte?” – na pravom ste putu da budete srećniji, dobrog zdravlja i mnogo efikasniji u rešavanju svakodnevnih obaveza i problema. Pre nego što počnete da udovoljavate i sebi činite sitne plezire, vratite se korak unazad i zapitajte za šta vam je to “vaše vreme” potrebno, jer, ne možete da pobedite u igri koju niste definisali, a i bićete motivisaniji za promene ako imate određeni cilj. Dobro je, na primer, napraviti listu želja, aktivnosti kojima već dugo želite da se bavite, ali ne nalazite vremena za to. Fokusirajte se na jednu ili dve. Zatim zapišite kako zaista provodite dan. Vodite dnevnik. Nekoliko dana je dovoljno. Verovatno ćete biti iznenađeni koliko malo vremena provodite radeći stvari koje najviše volite. A psiholozi tvrde da ukoliko biste da budete produktivni i kreativni, morate da nađete vreme za rekreaciju i opuštanje. I, ako postanete malo sebični, ne brinite , jer to što tražite vreme za sebe sprečiće vas da “ne izgorite” ili postanete mrzovoljni. Možda vaš tinejdžer neće poređati posuđe u mašinu za pranje kao što vi to radite, ali, zar je to važno, zašto ne biste to vreme iskoristili za nešto drugo. Savršenstvo ne postoji i ne treba mu opsesivno težiti. Uostalom, ako već neki posao savršeno radite, više ne bi trebalo da trošite previše vremena za tu aktivnost. Delegijrajte ga mlađim kolegama. Dozvolite im da uče od vas. A vi se bavite nečim što će vam doneti više zadovoljstva. Bar desetak minuta…PRVA JUTARNJA, ZA MIR U GLAVI
Istina je. Po jutru se dan poznaje. I ne bi valjalo započeti ga ničim što ne spada u vaše omiljene rituale. Za njih morate “ukrasti” malo mirnih trenutaka. Da saberete misli. Kafa. Prva jutarnja. Najvažnija za ulazak u novi dan. “Booster”, dizač energije i raspoloženja. Ali, ona “ne deluje” tako dobro ako je na brzinu pijete ili poručujete za poneti u lokalnom kafeu, u žamoru svih užurbanih čije se note parfema mešaju sa mirisom duvana, sveže ceđenog voća ili tek oprane uniforme bariste.

Pravi užitak je pripremiti je u svom domu. Dok vam aroma sveže mlevenog zrna kafe golica nozdrve, uz pomoć posebne “one touch” tehnologije, pritiskom na samo jednu tipku birate koju kafu ćete popiti. A šta pijemo danas? Pa može jedan latte macchiato! A sutra? Kremasti cappuccino! Koliko samo prija ta mogućnost višeminutnog premišljanja kojim od 16 vrsta toplih napitaka ćete započeti dan, bez da ispred stoji barista koji od nervoze počinje da cupka zbog vaše neodlučnosti. Taj “kafa-stres” eliminisan je zauvek! I nema nerviranja što vaš espresso tog jutra uopšte nije istog ukusa kao prethodnog, ni detektivskog istraživanja nepcima u pokušavaju da saznate šta se promenilo u receptu vaše kafe. Nema potrebe, kad već možete da personalizujete aromu vaše kafe, onako kako volite, sa kremom lešnik boje na vrhu. Dodir kažiprsta pobrinuće se da vaš cappuccino, i druge kafe s dodatkom mleka, budu vrhunski napravljeni tehnologijom “LatteCrema” koja automatski priprema napitak optimalne gustoće, kremaste teksture i temperature. Ustvari, kakav savršen izum za pokloniti onim istinskim uživaocima punog ukusa kafe i veoma zahtevnim ljubiteljima ovog napitka. Godine i iskustvo nauče nas da za svoj novac želimo najbolje, a pre svega mirna jutra bez stresa, uz šolju kafe kakvu baš volimo. Pa kad smo već kod poklona u ovom prazničnom decembru, u pismu Deda Mrazu dodajte da svrati na adresu De’Longhi.  Kažu, oni su vodeći svetski proizvođači aparata za espresso kafu koje sada možemo naći na odličnom popustu u Tehnomaniji.

Foto: Unsplash, Pixabay, press