RICEMAN: PAKOVANJE PIRINČA KOJE POČAST ODAJE AZIJSKIM FARMERIMA

Jermenska brending agencija Backbone branding dizajnirala je ambalažu pirinča, od 100% održivog materijala, kojom se odaje počast farmerima i ljudskom radu koji stoji iza proizvodnje žitarica. Dizajneri su za cilj imali kreiranje ambalaže koja će prenositi emocionalnu, ljudsku poruku, ali istovremeno biti i funkcionalna. Naime, platnene vrećice u oblik zrna pirinča, kao poklopac imaju tradicionalni konusni šešir azijskog farmera, izrađen od papira a koji istrovremeno predstavlja mericu za 100g ili 200g pirinča. Vrećiće dolaze u dve dimenzije – mala je za kratko zrno i visoka za dugu zrno pirinča.

Iz Backbone branding poručuju da su želeli vizuelno jednostavan dizajn ambalaže kako bi savršeno predstavila ovu čuvenu žitaricu i istovremeno nas podsetio na ljudski rad u procesu berbe pirinča. Cilj je bio da se iskoristi minimalna i jedina potrebna količina crnih grafičkih linija kako bi se predstavili izrazi lica farmera riže. Prikazujući razna emocionalna stanja kroz koja osoba prolazi tokom berbe pirinča, grafika kreće od samopouzdanja i ponosa, do zadovoljstva, empatije i umora. Iz perspektive robe, kada bi se pakovanja jedno pored drugog prikazivali na polici, proizvodi bi pokrivali širok spektar ljudskih osećanja.
Poštujući čoveka koji proizvodi pirinač brending agencija izabrala je ime “Riceman” kao način da ovekoveče identitet svoje marke, a azijski kaligraf osmislio je logotip kako bi naglasio regionalno poreklo zrna.

 

Foto: Backbone branding