ROMANTIČNA PRIČA O PESNIKU TUGE: POČELO SNIMANJE FILMA O ŽIVOTU TOME ZDRAVKOVIĆA

Nakon više od godinu dana priprema, rada na scenariju i velikoj pažnji posvećenoj prilikom izbora glumaca, počelo je snimanje filma o Tomi Zdravkoviću, najvećem boemu među pevačima narodne muzike.
Producenti Željko Joksimović i Dragan Bjelogrlić odlučili su da glavnu ulogu povere glumcu Milanu Mariću, dok ćemo uz njega, u ulozi Silvane Armenulić, gledati Tamaru Dragičević. Scenario za ovaj romantični biografski film potpisuju Nikola Pejaković i Dragan Bjelogrlić, a režija je poverena iskusnom Zoranu Lisincu. U ostalim ulogama u ovom projektu videćemo i Petra Benčinu, Andriju Kuzmanovića, Mirjanu Karanović, Slobodana Bodu Ninkovića, Marka Janketića, Ivana Zekića, kao i mnoge druge.
– Tomu Zdravkovića zvali su “pesnik tuge”. Pevao je iz duše i za dušu. Voleli su ga svi. I oni koji ne slušaju narodnu muziku, voleli su i slušali Tomu. I danas, 30 godina posle njegove smrti, njegove pesme se slušaju i poručuju po kafanama. Pevaju ih i poručuju i oni koji ni ne znaju ko je bio Toma. O njemu i njegovom životu napisano je nekoliko knjiga, podignuta su mu dva spomenika, a sada se sprema i film – izjavio je Dragan Bjelogrić uoči početka snimnja naglasivši da će posebna pažnja biti posvećena upravo muzici za koju je Toma živeo.
– Biće ovo veliko podsećanje sa obavezom na muziku i žanr koji su mnogi odavno zaboravili. Iako se mnogima čini da je muzika tog vremena konstantno oko nas, stvari baš nisu takve. Najezda novih trendova, brzina života, prečesta otuđenja ljudi proizvode svakodnevicu koje se niko kroz koju godinu neće ni sećati. Sam Toma je govorio da je vreme provedeno u kafani i novac potrošen u istoj ništa drugo do “ulaganje u sećanje”. Treba da razmislimo čega ćemo se sećati u životu. Ovaj film govori baš o tome – istakao je Željko Joksimović.

Film „Toma” predstavlja biografsku sagu ne samo o životu ovog nesvakidašnjeg umetnika, već i o ljudima koji su bili deo njegovog života i inspirisali ga u stvaranju nekih od najpoznatijih ljubavnih pesama koje i danas žive. Ovo će biti priča o jednom vremenu, koje su obeležili umetnici i velikani poput Dragana Nikolića, Bore Todorovića, Zorana Radmilovića, čuvenog Tozovca i Cuneta, Lepe Lukić i Kemala Montena.
Projekat „Toma“ realizuje se u saradnju sa Telekom Srbija i Filmskim centrom Srbije, a premijera je planirana za početak naredne godine.

Foto: press/ Aleksandar Letić