SUPER BAKE POSLASTIČARNICA: INICIJATIVA ZA LEPŠI ŽIVOT VREDNIH PENZIONERKI

Inicijativa za osnivanje poslastičarnice Super Bake predstavljena je na novogodišnjem Beogradskom noćnom marketu na pijaci Bajloni, a u ovoj poslastičarnici kolače će, po tradicionalnim receptima, spremati penzionerke kojima će ovaj angažman kroz povremeni rad obezbediti dopunu penzije i šansu za aktivniji društeni život. Osim što su Beograđani bili u prilici da probaju i kupe kolače, predstavljanje “Super Bake” poslastičarnice organizovano je u cilju promovisanja trenutno aktuelnog prikupljanja sredstava za realizaciju ove ideje na internet platform Indiegogo. Cilj kampanje grupnog finansiranja je obezbeđivanje iznosa neophodnog za opremanje kuhinje ove autentične poslastičarnice. Kampanja traje do 31. decembra, a do ovog trenutka prikupljeno je 60 odsto sredstava.
– Stariji ljudi su u našoj zemlji neretko isključeni iz društvenog života. Kada odete u penziju društvo vas na neki način otpiše. Istovremeno, veoma je teško realizovati projekte u oblasti preduzetništva koji imaju socijalni, humani karakter. Grupno finansiranje, to jest prikupljanje sredstava na specijalizovanim internet platformama, daje šansu za realizaciju takvih ideja, ali kod nas još nije dovoljno razvijeno i prepoznato. Koncept “Super Bake” poslastičarnice svi komentarišu sa velikim simpatijama, ali moramo da uložimo mnogo truda da objasnimo ljudima kako da ulože, to jest doniraju sredstva da bi ova ideja uspela – objasnio je Mario Milaković, inicijator ideje.

– Priključila sam se projektu “Super Bake” jer, iako imam 68 godina, vodim aktivan život. Volim da pravim kolače i da se družim, a sve to objedinjuje ova ideja. Naravno, nije zanemarljiva ni ekonomska strana, to jest zarada koja će dopuniti naše skromne penzije – izjavila je Svetlana Čonka, dugogodišnja penzionerka, ekonomista po profesiji, koja svakog dana sprema razne poslastice poput žerbo pite, kokos kocki, londonskih štanglica… Olga Trifunović takođe ističe da će poslastičarnica “Super Bake” doprineti ekonomskom poboljšanju njenog života, ali i uticati na njen socijalni život.
– Penzija donosi veliku promenu i ovo će mi dobro doći da nešto zaradim, ali i da svoje slobodno vreme lepše provodim. Stalno nešto spremam u kuhinji, pa će za mene ovo biti više uživanje nego posao – kaže 63-godišnja gospođa Trifunović, u čijoj kuhinji najčešće miriše čoko-moko torta, šapice, štrudle sa orasima, makom, ali i rogačem.
Priprema za kampanju za grupno finansiranje poslastičarnice “Super Bake“ započete je u junu na prvoj Beogradskoj crowdfunding akademiji, koja je podržana u okviru Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje. Da bi ova ideja uspela i bila realizovana potrebno je da podržite kampanju „Super Bake“ a to možete uraditi klikom na: https://igg.me/at/superbake

Foto: press