The Maestro: Kreacije sa potpisom Philip Treacy ponovo u Erarta muzeju

 Philip-Treacy.-the maestro

Povodom 10 godina od osnivanja, najveći privatni muzej savremene umetnosti Erarta u Sankt Peterburgu organizovao je izložbu Philip Treacy. The Maestro. Ovaj modni spektakl trajaće do 21. marta 2021. Šeširi koje je kreirao čuveni Philip Treacy, proslavljeni dizajner i jedini priznati modista visoke mode na svetu, krase krunisane glave, uključujući britansku vladajuću dinastiju, ali i nebrojene poznate ličnosti poput Sare Jessice Parker, Lady Gage, Madonne i mnogih drugih. Treacy je dizajnirao sopstvene kolekcije i za velike modne kuće kao što su Chanel, Givenchy i Umbro.

Bezgranična mašta i smele ideje

Njegova formula za uspeh je jednostavna – bezgranična mašta i smele ideje. Labud, konjska glava, jastog, telefon, ruka, pepeljara – Philip Treacy može biti inspirisan bilo kojom od ovih i mnogim drugim stvarima! On neprestano eksperimentiše paletama boja i oblicima u sve širem spektru materijala – perjem, veštačkim i prirodnim biljkama, plastiku, metal, krzno, tekstil, pa čak i električne uređaje.philip-tracey-the-maestro-erarta

Posle 5 godina, ponovo u Sankt Peterburgu

Muzej Erarta je 2015. godine već priredio Treacy retrospektivu koja obuhvata četvrt veka umetničke karijera jednog majstora. Izložba je tada bila veliki hit, postavši najposećenija izložba svog doba, a dobila je i neverovatan broj pozitivnih kritika. Divljenje je bilo uzvraćeno – Philip Treacy voli i Sankt Peterburg i muzej, pa je odluka da se izložba njegovih neobičnih šešira pokloni gradu za desetogodišnjicu Erarte došla sasvim prirodno. Zajedno sa popularnim modelima, na aktuelnoj izložbi predstavljene su i kreacije umetnika do sada neviđenim u Rusiji.

Moje ruke su sve što mi treba

– Na svakom šeširu potrošim onoliko vremena koliko je potrebno da bi postao izvanredan. Ljudi koji dolaze u moj studio često pitaju „ali gde su mašine za šivenje?“, a ja uvek odgovorim „evo mojih ruku, to je sve što mi treba“ – priča Philip Treacy koji se ujutro, kako sam kaže, oseća obučen tek nakon što natakne naprstak. Naravno, uživa i kada šeširi ubrzaju nekome srce i učine da se osećaju kao milion dolara.

Foto: @epaphotos / Anatoly Maltsev