TRESETIŠTA: IZLOŽBA FOTOGRAFIJA BOGDANA VOJINOVIĆA U GRAFIČKOM KOLEKTIVU

Izložba fotografija Tresetišta autora Bogdana Vojinovića biće otvorena u u ponedeljak, 13. februara u 19 časova otvara u Galeriji Grafički kolektiv (Obilićev venac 27) .
Umetnik eksperimentiše sa velikim izborom mogućnosti koje pruža digitalna fotografija, sažimajući različite umetničke/stvaralačke postupke drugih medija (slikarstva, kolaža i sl.). Služeći se različitim kompjuterskim alatkama i programima, Bogdan stvara radove izvan medijskog čistunstva i jasne kategorizacije, koji otkrivaju prošireno polje fotografije. Autora zaokupljaju urbani i prirodni pejzaži, pročišćeni od suvišnog, napušteni, ali i upotpunjeni ljudskom figurom. Ovakva vizija prostora, u rasponu od močvarnih priobalja do fragmenata grada, osvetljava prizore u kojima je vidljiv trag čoveka i njegov odnos prema datom okruženju. Intencija autora je da vizualizuje distopijsku viziju sveta, naglašavajući osećanje otuđenosti. Istovremeno, takvo gledište podstiče razmišljanje kod posmatrača o tome gde se nalazmo kao pojedinci ili društvo u celini, uslovljleni prisutnom dehumanuiizacijom i tehnokratizacijom. Ipak, ton autora nije nihilistički, već podsticajno kritički.
„Njegovi metodi su dekomponovanje i rekomponovanje, rastavljanje i sastavljanje, odvajanje i uslojavanje, kratko rečeno – slikanje ili građenje slike iz nečega što nije boja već fragment (…) Kroz granje se, tu i tamo, ipak nazire rumenilo zimskog praskozorja. Posmatraču će biti dopušteno da proceni da li se ta svetlost može protumačiti kao maleni prozor nade“ (iz teksta Milete Prodanovića).
Bogdan Vojnović (1987, Beograd) je osnovne studije slikarstva i master studije slikarstva/transmedija završio na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Priredio je četiri samostalne izložbe i učestvovao na više kolektivnih izložbi. Bavi se digitalnom fotografijom.

Izložba je otvorena do 25. februara 2017. Dobro došli!

Foto: press