Izložba Bogdana Maksimovića „Pas de Deux” uklapa mitove i antičke simbole sa erotikom

izložba Bogdan-Maksimovic-PAS-DE-DEUXIzložba Bogdana Maksimovića „Pas de Deux” uklapa mitove, antičke simbole i drevna predanja sa erotikom – jednom od najdužih umetničkih tradicija koja se provlači od renesanse naovamo. Izložba će biti otvorena 9. jula, u galeriji KC Magacin „Ostavinska”, svakog dana od 17 do 21 sat.
– Radovima su obuhvaćeni neki od najpoznatijih mitova – mit o Samsonu, Haosu i Erosu, Veneri, Davidu i Golijatu, o Evropi iz Homerove „Ilijade”, i drugih. Centralni motiv je erotika, koja se, sa jedne strane, oslanja na tradiciju i slike poput Botičelijeve „Venere”, a sa druge strane je preispituje. Junakinje slika su smele i svesne sebe. One gledaju posmatrače pravo u oči i ruše tabue, pokazujući da su svesne pogleda koje privlače – objašnjava svoj rad autor Bogdan Maksimović koji je rad na seriji dela “Pas de Deux” počeo 2015. godine.

Bogdan-Maksimovic-PAS-DE-DEUX-izložba

– Ova izložbena postavka obuhvata 20 radova koji spajaju različite estetike – stripa, 3D i digitalne grafike, i oslanja
se na klupsku, kabare i burlesknu estetiku. U većini slučajeva, likovi na slikama su stvarne ličnosti. Radio sam sa modelima i uz njihovu saglasnost, jer sam želeo da prenesem na radove njihove identitete i vrednosti – ističe Maksimović i dodaje da je u centru zbivanja tradicionalni muški pogled, takozvani male gaze:
– Krenuli smo da radimo u trenucima razvoja #MeToo i Time’s Up pokreta i hteli smo da vidimo kakva je naša uloga u svetu koji se menja. Pozicija umetnika, kao belog sredovečnog muškarca je nezgodna, kad su takve teme u pitanju, ali tematika „Pas de Deux” dekonstruiše klasičan muški pogled i podstiče emancipaciju žena kroz ukidanje tabua tela i oslobađanjem ženske i intimne prirode. ”
Bogdan Maksimović je studirao na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu, a potom završio studije i diplomirao u Školi umetnosti Utreht (Holandija). Predsednik je Dizajn sekcije ULUPUDUS i dobitnik dve plakete Majske izložbe za radove „Under Pressure” i „Muza”. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a organizovao je i tri samostalne izložbe. Poslednja izložba „Pas de Deux” biće otvorena do 15. jula.

Bogdan-Maksimovic-PAS-DE-DEUX-izložba

Foto: press