URBANI PEJZAŽ U DREVNOM VIJETNAMSKOM GRADU: U HLADU ZELENIH DRAPERIJA

Atlas Hotel je savršena, zelenilom ispunjena lokacija u Hoi An, starom gradu pod zaštitom UNESCO u Vijetnamu a izgleda tako da biste je sigurno uvrstili na listu destinacija za odmor.

Projektovan pod okriljem VO Trong Nghia tima arhitekata, projekat kombinuje šarm starog grada, lokalne arhitekture i kvalitetno organizovanog petospratnog prostora ispunjenog prelepim zelenilom koji goste spaja i ponovo vraća prirodi. I meštani ovog drevnog vijetnamskog grada i gosti slažu se da je Atlas hotel najsvetlija tačka urbanog pejzaža ovog mesta.

Prizemni deo objekta sastoji se od nekoliko međusobno povezanih dvorišta, prostora za odmor i relaksaciju u debelom hladu, a tu je i bazen.

Svaka od 48 soba je uža, ali dosta duža u odnosu na tipične hotelske sobe, a umesto zavesa i draperija staklo prekrivaju biljke koje na taj način zaokružuju priču o odmoru, posebno odmoru za oči.  Arhitekte su se potrudile da svaka soba izgleda kao da je zaronila beskrakno zelenilo, a isti takav osećaj imate i kada ste u kupatilu. Raznovrsne biljke su planski sađene duž balkona na celoj fasadi tako da se spuštaju kao zelene draperije sa poslednjeg sprata sve do ležaljki na ivici bazena.

Ove zelene draperije, ne samo što izgledaju fascinantno, već su odličan zaklon od sunca, zaštita od vrućine a istovremeno prirodno rashlađuju vazduh pa gosti u sobama uopšte i ne moraju da uključuju klima-uređaje.

Foto: All images © hiroyuki oki

Izvor: http://http://www.designboom.com/architecture/vo-trong-nghia-atlas-hotel-hai-an-vietnam-11-21-2016/