ZA NOVU NORMALNOST KUĆA DIOR OSMISLILA I NOVI KONCEPT PREZENTACIJE KOLEKCIJE

Iako je na semaforu upaljeno crveno svetlo (a negde čak i besomučno blinka) kada je reč o situaciji sa korona virusom na globalnom nivou, za neke kreativne ljude, osim zdravlja, umetnost je i dalje veoma važna. Karantin je različito delovao na različite karaktere ljudi, često ih dovodio do ludila i konfunzije, a za kreativnu direktorku kuće Dior Mariu Graziu Chiuri, koja mesec dana nogom nije kročila iz svog italijanskog doma, umetnost je bila oblik bekstva i načina bitisanja u karantinu.
Umesto da se priprema za haute couture reviju i predstavi jesenju Dior kolekciju za 2020. inspirisanu ženskim nadrealističkim ličnostima poput Dore Maar, Leonore Carrington i Lee Miller, Maria Grazia Chiuri napravila je neočekivan preokret – prezentacija novih modela biće na mini lutkama, odevni predmeti u minijaturnim razmerama, na modelima koji će svi stati u jedan gepek!
– Razmišljati o kreativnosti, sanjati… bilo je veoma dobro kada je stao ceo svet, jer vam daje nadu u budućnost – naglasila je glavna dizajnerka kuće Dior.
S obzirom na to da su revije otkazane ove sezone zbog pandemije korona virusa, Chiuri je odlučila da napravi “putujuću prezentaciju” a ovaj modni projekat nazvala je svežim zaokretom u predstavljanju modnih kolekcija, jer, na ovaj način moguće je klijentima poslati kolekciju širom sveta.
– Tokom karantina čitala sam mnoge članke o digitalnom svetu, ali, iskreno, moda nije samo digitalna. To nije nešto što samo možete da vidite. Morate je dodirnuti, morate videti i osetiti taj modni zanat, naročito u visokoj modi – objasnila je Diorova dizajnerka.
Ovakav koncept, sa mini manekenkama, inspirisan je Theatre de la Mode – putujućim pozorištem minijaturnih modela koje je nakon Drugog svetskog rata osmislila Chambre Syndicale de la Couture Parisienne (Pariska komora visoke mode) kako bi oživela industriju opustošenu ratom i nemačkom okupacijom. Te 1945. godine Pariska komora poslala je na put 237 figurica veličine lutke koje su obišle evropske gradove, a repriza “turneje” ponovljena je godinu dana kasnije u SAD.
U pariskom ateljeu prave se dva seta od po 37 odevnih predmeta, svaki reprodukovan na 40 odsto originalne veličine. Krojačica sa maskom nagla se nad “manekenkom” na svom šivaćem stolu kako bi mukotrpno ručno stegla bodi od komplikovane svilene gaze. Na drugoj stanici, jedan od njenih muških kolega radio je na smanjenoj verziji suknje sa motivom kore drveta, na lutkici na mini stalku.
– Sve haljine su zaista modne haljine. Napravili smo ih u pravim razmerama, od pravog tekstila, uz pravu ručnu izradu. Jeste razigrano, ali je i stvarno. Morate da vidite sebe u haljini – objasnila je Maria Grazia Chiuri.

DIOR Preview Couture july2020 Dolls

Foto: Dominique Maitre/WWD, Dior