ŽENE U SRPSKOJ ARHITEKTURI

Muzej 21. Oktobar u Kragujevcu, arh. Ivanka Raspopović i arh. Ivan Antić
Muzej 21. Oktobar u Kragujevcu, arh. Ivanka Raspopović i arh. Ivan Antić

Knjiga “Žene u arhitekturi | Savremena arhitektura u Srbiji posle 1900.” je prva publikacija sa ovakvom tematikom kod nas koja donosi niz tekstova i intervjua kojima se predstavlja izbor uspešnih žena arhitekata koje su delovale i deluju u Srbiji od početka 20. veka do danas. Pregled obuhvata žensku aktivnost na polju arhitekture, počevši od Jelisavete Načić i Milice Krstić, preko posleratnih uspešnih autorki poput Milice Šterić i Ivanke Raspopović, do žena arhitekata koje danas oblikuju i utiču na našu izgrađenu sredinu.

SONY DSC
Glavni i odgovorni urednik knjige je arh. Milena Zindović

Knjiga je rezultat inicijative “Žene u arhitekturi” koja je započeta u leto 2013. godine kada se arhitektonska javnost najviše bavila ovom temom. Inicijativa je započeta on-line u septembru 2013, potom se u realni prostor preselila u vidu panel diskusije u oktobru 2013. u okviru pete BLOK konferencije. Tokom 2014. godine projekat je nastavljen kroz dečje radionice i pripremu štampane publikacije koja je početkom 2015. ugledala svetlost dana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

OŠ Kralj Petar I u Beogradu, arh. Jelisaveta Načić
OŠ Kralj Petar I u Beogradu, arh. Jelisaveta Načić

Autorskim tekstovima o ženama iz naše arhitektonske prošlosti, ovoj publikaciji su doprinele Bojana Ibrajter-Gazibara, Marija Pavlović, Jelica Jovanović i Milena Zindović, dok su učešće u ovom projektu kroz intervjue uzele Ljiljana Bakić, Eva Vaništa Lazarević, Grozdana Šišović, Žaklina Gligorijević, Anja Ivana Milić, Dubravka Đukanović, Jelena Atanacković Jeličić, Biljana Gligorijević i Snežana Vesnić.

Kompletna publikacija je dvojezična, na srpskom i engleskom, čime je omogućeno njeno ravnopravno učešće u globalnom razgovoru na temu ženskog doprinosa svetskoj arhitekturi. Ilustrovana je originalnim fotografijama koje prikazuju sadašnje stanje značajnih objekata naših autorki, i ilustracijama dobijenim ljubaznošću učesnica u projektu.

Glavni i odgovorni urednik knjige je Milena Zindović, a izdavač Centar za arhitekturu Beograd.

ETŠ Nikola Teska u Beogradu, arh. Milica Krstić
ETŠ Nikola Tesla u Beogradu, arh. Milica Krstić