D.S. & DURGA: PARFEM JE AROMATIČNI PRIKAZ ONOG ŠTO VOLIMO

D.S. & DURGA veruje da je parfem u stanju da prizove nikada viđene svetove. Da je moć mirisa ravna snazi svetlosti i zvuka. Da je parfem aromatični prikaz onog što volimo u muzici, prirodi, umetnosti i dizajnu. D.S. & Durga mirisi su fragmenti poluzaboravljenih mitova i imaginarni pejzaži koji vape za istraživanjem. Brend D.S. & Durga 2008. lansirao je bračni par David Seth i Kavi Ahuja – pioniri bruklinskog “do-it-yourself” pokreta. Muzičar i arhitekta po zanimanju, otkrili su zajednčku ljubav prema mirisima, i počeli da uče… Pretvarali su u mirisne priče sve što sami vole: kaubojske legende, pejzaže, junake ruskih romana, folk-pesme… pakovali su ih ručno u svom stanu i prodavali po lokalnim buticima, a onda i u vlastitoj radnji. Sve dok brend nije prerastao Bruklin, pa i Njujork, i zakoračio u veliki parfemski svet. Danas D.S. & Durga ima ekskluzivnu mirisnu kolekciju za Barney’s, njujoršku luksuznu robnu kuću i kandidaturu za FIFI parfemske nagrade, ali je vernost izvornim kreativnim principima ostala.
David je u ovom paru parfimer, istinski “nos” koji miriše sve oko sebi čitajući mirisne poruke koje će uključiti kao fragmente u parfeme.
Kate (ili Durga, kako je David zove) dizajnerka je brenda. Razmišlja o uglovima, svelu, senci, teksturi, traži jednostavnost u formi i funkcionalnost u parfemskoj sferi.
D.S. & Durga parfeme treba slušati kao muziku: više puta, pa iznova, i svaki put ulaziti sve dublje u note i akorde. Dobar parfem je ključaonica koja vam otvara put u druge svetove u kojima su pomešana vaša i tuđa iskustva. Nije li to uzbudljivo?
D.S & Durga kolekciju parfema možete pogledati i probati u Metropoliten parfimeriji, a cena bočice od 50ml je 20.790 dinara. A da bi ste stekli bar neku sliku o mirisnim hitovima ove parfemske kolekcije upoznajte se sa glavnim mirisnim sastojcima i možda neka kompozicija osvoji i vaš parfemski ukus. WHITE PEACOCK LILY
Beli paun hoda po polju ljiljana i oleandra, kroz more belih ljubičica, kroz muziku harfi i truba koja pada po polju poput paperja. Bleda plava magla titra nad udaljenim šumama.
Note: oleander, kabreuva drvo, grejp, beli ljiljan, egipatski jasmin, seme ambrete, vanila, vodene note.

RADIO BOMBAY
Starinski radio sa lampama i tranzistorima, zagreva se i emituje oblačiće mošusa, breskve i kedra.
Note: kedar, bakar, iris, sandalovina, balsamske smole, kokos, mošus, ambergris.

ROSE ATLANTIC
Sinatra dopire kroz nalete letnjeg vetra, u pozadini se vide dine. Miris američke Istočne obale.
Note: bergamot, limun, ruža, trava sa dina, morska voda, mahovina.

DEBASER
Vreli vagustovski dan: kroz otvoren prozor dopire divlja muzika Black Francis.
Note: bergamot, kruška, smokva, kokosovo mleko, iris, tonka, mahovina.

DURGA
Obilne doze najboljih cvetnih nota sa nazamislivim narkotičnim efektom.
Note: zelena tuberoza, dinja, hrizantema, ilang ilang, iris, cvet pomorandže, tuberoza, jasmin, mošus.

BURNING BARBERSHOP
Kada je 1891. godine izbio požar u berbernici braće Curling u Vestlejku, država Njujork, izgoreli su i tonici za brijanje na bazi limete, mente, vanile i lavande. Jedina preostala bočia bila je gotovo ugljenisana. Mirisala je baš ovako.

FREETRAPPER
Pre kauboja, Američkim prostranstvima vladali su lovci na dabrove. Odmetnuti u planine, krčili su staze kroz divljinu tragajući za dabrovim krznom koje su cenili šeširdžije, doktori i parfimeri.
Note: tamjan, bergamot, gorka narandža, kedar, osmantus, amber, sandalovina.

MISSISSIPPI MEDICINE
Inspirisan ritualima srmti koji su sprovođeni u Misisipiju u 13. veku, miris je zasnovan na drvenastim notama breze i smreke, sa aromatičnim notama ljubičice i tamjana.
Note: brezov katran, ljubičica, bela smreka, tamjan i koren čempresa.

COWBOY GRASS
Miris američkog pustinjskog rastinja, rascvetalog belog timijana i prerijske trave Divljeg zapada. Savršen za pljačkanje banaka na konju.

ITALIAN CITRUS
Sadrži arome citrusa koji rastu duž italijanske obale – gorki citrus, crvena pomorandža, limun, zelena mandarina, uz semenke ambrete i čisti mošus.

Foto: press Tekst: Ljilja Maričić-Grujić