PAMETAN DIZAJN ZA KUĆU I ZA PONETI

Blåt_Icon-RGB-LowRes_Bredformat

Suština dizajna je da nam život učini kvalitetnijim i lepšim, jer u osnovi dobrog oblikovanja predmeta objedinjene su njegova upotrebna vrednost i lepota. Već duže vreme ovome se dodaje i zahtev da on bude pojednostavljen i, ako je moguće, da obuhvati više namena, jer konačno, shvatili smo da je gomilanje stvari u kući jednako gomilanju hrane, za koju, posle izvesnog roka, postoji samo jedan pravac. U jednom predmetu, na jednom mestu, ovi zahtevi nisu nimalo lak zadatak, a nekoliko predloga koje prikazujemo su moguć i duhovit odgovor na aktuelne potrebe korisnika. Među njima su predmeti različitih materijala, stilski drugačiji, neki su klasici, neki produkt promišljanja savremenih dizajnera, a zejdnička im je korisnost u više situacija, na različitim mestima, u kući ili van nje.

Happy_Design_Stecco_part_1

Italijanski Del Fabbro brend iz okoline Udina nudi dizajnerske objekte u praktičnom duhu za svaki dan. Sklopivi stočić linije Happy Design koji potpisuje Valentina Mora služi u dnevnom boravku, u radnom kutku, za rad na računaru ili kao noćni stočić. Čiviluk Stecco sa pet masivnih štapova povezanih okruglom pločom lako se sastavlja, bez šrafova, i jednostavan je za korišćenje.

Stalak za odeću Mimmo je praktičan komad od masiva bukovine koji se lako može premestiti iz spavaće sobe u garderobu, kupatilo ili drugu prostoriju zahvaljujući točkićima, a namenjen je odlaganju pantalona, košulja, kaputa, cipela, nakita…

Hoklica Number sa tri stepenika, od bukovine, kompaktnih dimenzija odličan je pomagač u kući ili bašti.

Stočić Plèilu iz linije Karn koji je projektovao Michelantonio Rizzi sklapa se jednim potezom, a izbor hrasta ga stavlja u red luksuzne opreme.

DEL_FABBRO_KARN_pleilu_10

Koziol, međunarodno poznati proizvođač posuđa i detalja za kuću od visokokvalitetnih termoplatičnih materijala koji su 100 % biorazgradivi, predlaže kutijicu koja će sačuvati svežinu užine i koja će zahvaljujući njoj uvek biti pri ruci. Pablo stalak za noževe koristan je u kući, kao i u dvorištu, tokom pripreme roštilj-partija, a svojim neobičnim oblikom i oštrim ivicama ovaj stilizovani bik pretvara kuhinjski posao u zabavu.

Na sličan način TROIKA, brend posvećen inovativnom dizajnu poklona i kućnih gedžeta, već 30 godina nudi lunchbox od aluminijuma koji ne samo da je pogodan za nošenje hrane, već i odlaganje sitnica na radnom stolu, u kuhinji, kupatilu..

SONY DSC

Danski klasik, ime staro 100 godina, Eva Solo, negujući kvalitet i funkcionalnost kod svakog proizvoda čuva doslednost: jednostavnost bez ukrašavanja i industrijski čiste linije uz jasno određenu namenu daju crtu tradicionalnog danskog dizajna predmetima za svakodnevnu upotrebu. Takvi su boca za napitke i omotač za flaše, hladne i tople, koji čuva njihovu temperaturu.

Mladalački dizajnerski izum, The Book Seat, je jastuče koje će omogućiti udobno izležavanje bilo gde, kao i rad na laptopu, u prirodi na primer ili hands-free čitanje knjige. Ovaj proizvod odlikovan je prošle godine sa nekoliko prestižnih nagrada za dizajn, među kojima su Excellent Design, Best of the Best i Innovation of the Year 2014 koje dodolje Evropski ekonomski savet u Briselu.

d10301Bookseat15c1

Foto: Del Fabbro, Koziol, Troika, Eva Solo, The Book Seat