DRAGAN VURDELJA, BEAUTY-EXPERT: ŽENE MORAJU SVE DA RADE DUPLO VIŠE I ZATO IH NEIZMERNO POŠTUJEM

 

10735250_564750800323083_645225518_n
Dragan Vurdelja, Foto: Dragan Asanov

Beauty artist, ekspert, šminker, vizažista, make-up majstor… Zanimanje, pri čijem pomenu, mnogima, bez obzira na pol, na pamet odmah padne ženska osoba okružena četkicama, bojama, paletama, tubicama, bočicama… Međutim, pri saznanju da iza tog zvanja stoji muškarac, uvek sledi pitanje – otkud vi u toj profesiji? Onda uslede neočekivani, najneobičniji odgovori koji vas prostom logikom odvedu od tačke A do tačke B. Zato ćemo da vas upoznamo sa nekim čije se ime najčešće nalazi iza dve tačke, a ispred Make-up: DRAGAN VURDELJA. Naš najugledniji beauty-ekspert vraća se sa nama na početak. Seća se da njegova majka, iako se nije mnogo šminkala, skoro nikada iz kuće nije izlazila bez karmina. Očeva sestra bila je prva osoba na kojoj video komplet našminkano lice. Za jednog trogodišnjaka to je bila prava fascinacija.
– Generalno, boje u tim malim pakovanjima kao što su karmini, senke za oči, tempere, vodene i voštane bojice, oduvek su mi privlačile pažnju. Stalno sam nešto crtao i slikao pa su svi mislili da ću se razvijati u tom pravcu. Sa 14 godina počela je da me opseda moda, a o karijeri make-up artista nikada nisam razmišljao. To se jednostavno desilo. Imao sam sreću da mi je moja mlađa sestra Cecilija (na fotografijama ispod) često dozvoljavala da eksperimentišem na njenom licu i mogu reći da je ona moja prva muza. U 18. sam upoznao Tanju Kesić, vrlo brzo postao njen asistent, a s obzirom na to da je ona radila sa poznatim fotografima, imao sam priliku brzo da napredujem. To iskustvo bilo je neprocenjivo – priseća se Dragan Vurdelja.

Kada ga pitate šta je za njega lepa žena, odvoriće vam da je lepota u oku posmatrača.
– Na ženi uvek prvo vidim ono što je lepo i vrlo često to šminkom naglasim, ali ako bih morao da kažem ko je po meni najlepša žena na svetu, uzeo bih u obzir i druge stvari, jer za mene je lepota i stav, i ličnost i način na koji se žena nosi. Meni je, na primer, Helen Mirren super riba! Kate Blanchett mi je prelepa, volim kako se Julianne Moore poigrava svojim izgledom, a Angelina Jolie me i dalje fascinira svojom lepotom.

vurdeljaDIVE

Oči su, za Dragana, najinspirativniji deo lica, i koliko god to zvučalo kao kliše, oči zaista jesu ogledalo duše, i tačno je, kako kaže, da možete mnogo reći o osobi gledajući je u oči.
– Poslom make-up artista bavim se 20 godina i, ako nešto dobro poznajem, to su žene. Uvek kažem, kako živeći u muškom svetu, žene moraju sve da rade duplo više i zbog toga ih neizmerno poštujem, bile one romantične, pričalice ili razbijačice!

10919313_1075829969110385_151734235_n

Dragan Vurdelja živi na relaciji Beograd-London. S vremena na vreme skrene s te putanje, što zbog posla, što zbog odmora i uživanja. Pitali smo ga zašto je za drugu kuću odabrao baš London. Jasno je odgvorio:
– Zašto da ne? London je samo jedan od gradova u kojima želim da živim, a u mom slučaju London je, ako uzmemo u obzir mogućnost edukacije ili školovanja, svakako neka vrsta specijalizacija.
Bavljenje make-up biznisom ovde u Srbiji, ili negde napolju, po Draganovom mišljenju, ne bi trebalo upoređivati jer, kako objašnjava, svaka zemlja ima svoje prednosti i mane, a što se statusa make-up artista tiče, on zavisi i od vašeg ličnog statusa, odnosno celebrity make-up artisti dobijaju bolje poslove i zarađuju više novca tako da, kada je kozmetička industrija u pitanju, imaju priliku da se razvijaju i u drugim pravcima.

London
London, Draganovo drugo utočište, grad koji je odabrao za specijalizaciju

Dugogodišnje iskustvo, neprestano učenje i usvajanje novog, profesionalnost u radu i istog takvog odnosa prema poslu kojim se bavi odveli su Dragana Vurdelju u bekstejdž mnogih svetskih dizajnera. Tom Ford, Burberry, Stella McCartney, Joseph… samo su neka od zvučnih imena tog modnog sveta za koje je bio u prilici da radi, ali, što se ličnih dostignuća tiče, i dalje smatra da je to njegova škola šminke. Naravno, na sve što ima veze sa Tom Fordom – veoma je ponosan. Razgovor o tome šta je sve radio odveo nas je i do teme ” a šta sve nisi, a voleo bi”?
– Propustio sam da našminkam Rihannu kada je gostovala u Beogradu. Sve se dešavalo u poslednjem trenutku, a ja sam bio na putu za Sloveniju, gde sam držao seminar. Osim nje, voleo bih da našminkam Kate Blanchett, Julian Moore, Angelinu Jolie, Beyonce…

3 - Backstage revije Tom Forda u Londonu
Revija Tom Forda u Londonu – Backstage

Dragane, plašiš li se starosti?
– Mislim da da, zato što svaki put kada analiziram svoje strahove – uvek se vratim na taj. Nisu u pitanju bore i seda kosa, već nemoć.

Šta je za tebe pravi prijatelj?
– Lojalnost, poštovanje, ljubav. Neko ko, iako zbog različitosti ne razume – ipak ne osuđuje. Neko ko ume da sasluša, ali isto tako i da jednom rečenicom kaže tačno ono što treba da čujem.

Omiljena poslastica?

– Sladoled i sve sa čokoladom!

Omiljeni brend cipela?

– Kada su žene u pitanju mislim da su Louboutin stilettos neprikosnovene. Mnogo mi se sviđa kako radi Brian Attwood, američki dizajner, kao i Nicholas Kirkwood.

kirkwoodOd muških modela volim Paul Smith i Fratelli Rossetti cipele.

paul

fratelirosetiOmiljeni parfem za “dečake i devojčice”?

Već osam godina koristim isti parfem Escentric Molecule 01 i svi me poznaju po njemu, a generalno mi se dopada sve što radi Geza Schoen. Njegova parfumerska filozofija mi je vrlo inspirativna. Stalno koristim Escentric Molecule 01 kao bazu i mešam ga sa parfemima kao što su: Jo Malone Amber&Lavanda, zatim Acqua di Sale Porfumum Roma ili Comme des Garçons Wonderwood. Svi parfemi su unisex, ali ako bih morao da izdvojim jedan ženski, na koji uvek odreagujem, onda je to je Hermes Eau des Merveilles.

parfemiDV

Koja javna ličnost van granica Srbije je na tebe ostavila baš snažan utisak, i zašto?

– Slavica Ecclestone. Zbog velikog srca, blage naravi i pre svega rafinirane jednostavnosti.

10547305_698043190268971_202757803_n
Dragan Vurdelja i Slavica Ecllestone

Omiljena zemlja – za odmor, za uvek iznenadni city break…

Odrastao sam u Dalmaciji i hrvatsko primorje je uvek moj izbor za odmor. Često sam u Dubrovniku, Rovinju ili na Hvaru. Rado odem i do Pariza.                                                                             A od jeseni – ponovo je u Beogradu. Posvetiće se novim make-up talentima u njegovoj školi i držaće seminare tokom svog boravka u Srbiji.

1 - Dragan Vurdelje tokom predavanja u njegovoj make up školi
Na predavanju u svojoj make-up školi

Hvala DV! Uživaj u letu 2015!

Foto: Privatna arhiva, Višnja Ivančić, Pixabay