PROGLAŠEN POBEDNIK ZA IDEJNO ARHITEKTONSKO REŠENJE TURISTIČKE ORGANIZACIJE GRADA ŠAPCA

Pobednicki_Rad_Enterijer_Turisticke_Organizacije_Sabac_Denis_Leo_Hegic_02

Denis Leo Hegić pobednik je na završenom Konkursu za idejno arhitektonsko rešenje enterijera Turističke
organizacije grada Šapca. Žiri je odluku doneo na osnovu jasno definisanog koncepta projekta koji je mladi arhitekta iz Berlina dao kroz grafičke priloge koji su praćeni tekstom, uz obrazloženje da su kompozicione i oblikovne karakteristike objekta veoma upečatljive.

Aludirajući na fluidnost i tok reke Save, autor predlaže jedinstven izložbeni prostor, koji bi svojim savremenim i autentičnim rešenjem mogao da bude odličan primer moderno uređenog enterijera u gradu. Svi traženi elementi su zadovoljeni, uključujući i elemente za izlaganje i skladištenje suvenira, koji svojom fleksibilnošću omogućuju različite načine organizacije unutrašnjeg prostora suvenirnice. U okviru konkursnog rešenja detaljno su prikazani različiti načini korišćenja prostora, a pojedini elementi nose pečat jedinstvenog autorskog promišljanja prostora, njegovih sadržaja i namene.

Pobednicki_Rad_Enterijer_Turisticke_Organizacije_Sabac_Denis_Leo_Hegic_01
Predloženo dizajnersko rešenje predstavlja priznanje povezanosti grada i reke i apostrofira prirodne i održive komponente Šapca kao i njegove okoline. Rešenje se oblikovno zasniva na lokalnim inspiracijama i
principima održivosti: drvo koje se koristi za materijalizaciju enterijera slaže se tako da odražava tok reke Save koja nanosi isti taj drveni materijal duž svojih obala.

Pobednicki_Rad_Enterijer_Turisticke_Organizacije_Sabac_Denis_Leo_Hegic_03

Relativno ograničeni prostor može da se koristi na brojne načine jer je, u funkcionalnom smislu, izuzetno fleksibilan. Prostor je podeljen na dva dela: prostrano-dominantni, prednji reprezentativni i prodajni deo oslonjen na pešačku zonu i tehnološlko-administrativni blok smešten u zadnjem delu u kome se nalaze kancelarija, mokri čvor sa čajnom kuhinjom kao i ostava/magacin.