Dragana Ognjenović “Proces”: Instalacija i performans o načinu izražavanja kroz modu

Modna dizajnerka Dragana Ognjenović organizovala je izložbu Proces u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti. Izložba je koncipirana kao višemedijska instalacija i performnas u metaforama, koji simulira tehnološki ambijent proizvodnje, u kome je posmatrač u prilici da vidi ekstrahovane procesne tačke nastajanja umetničkog dela, izmeštenog u javni izložbeni prostor. Izložbu je otvorila umetnica i profesorka, emeritus Fakulteta likovnih umetnosti Anđelka Bojović, koja je govorila o načinu izražavanja kroz modu doktorantkinje na likovnoj akademiji – Dragane Ognjenović.

Dragana Ognjenović Proces

Dragana Ognjenović izložbom “Proces” otvorila svoj modno artistički univerzum

U modnom dizajnu, dugi niz godina obrazovana na Likovnoj akademiji, odsek Slikarstvo, neupuštajući se u polemiku Dragana Ognjenović otvara svoj modno artistički univerzum, uvodeći publiku u proizvodno umetnički proces. Poetičke pretpostavke ovog umetničkog rada, u osvit četvrte industrijske revolucije, podstaknute su i inspirisane dostignućima, ali i apsurdima, gde su moda i umetnost premešteni u neki novi instant prostor. Svet industrije zabave, hiper-potrošačko društvo, teorija Matriksa, propaganda, iluzije bliskosti i masovnih komunikacija, digitalna tehnologija, 3D štampa i tehnologije proširene stvarnosti… menjaju odnos prema etabliranim temeljima etičkih i estetičkih postavki i granica umetnosti, nagoveštavajući promenu odnosa, kako prema umetnosti, dizajnu, muzici, tako i prema modi i proizvodima njihove
simbioze.

Kao i slike i odevni predmeti služe za individualno ili kolektivno izražavanje

Instalacija “Proces” takođe, u metaforama, simulira tehnološki ambijent proizvodnje, u kome je posmatrač u prilici da vidi ekstrahovane procesne tačke nastajanja umetničkog dela, izmeštenog u javni izložbeni prostor. Kroz prikaze artefakata, slika, odevnih predmeta na modelima, te uramljenih odevnih predmeta, konstrukcija (šnitova), još (ne)spojenih delova iz procesa nastajanja odevnog predmeta, krojnih slika, Dragana Ognjenović dekonstruiše neminovni, univerzalni proces nastajanja, a time i konvergacije između mode, likovne, pozorišne, filmske, muzičke i ostalih grana umetnosti. Umetnica otkriva međusobno podražavajuće prirode i tačke približavanja, doticanja, preklapanja, ali i oprečne medijske pozicije ovih umetnosti. Svi ovi elementi, uključujući i modele na kojima Dragana Ognjenović interveniše, u službi su utiska, da se kultura može posmatrati, kako po slikama (likovnoj umetnosti), tako i po odevnim predmetima, koji se koriste za umetničko, individualno ili kolektivno izražavanje.

Izložbom “Proces” Dragana Ognjenović pokazuje kako da se povežemo sa onim originalnim i ekspresivnim u nama

pratiti prelazak mode u umetnički performans, delo na slikarskom platnu i obrnuto. Poetička prethodnica ovog višemedijskog dela, jeste zagledavanje u nezaustavivi životni i umetnički proces, koji je nemoguće ukrotiti u arhaičnim poimanjima i barijerama očekivanih umetničkih formi te je jedan od ciljeva ovog rada, osvetljavanje novostvorenih umetničkih “proizvoda” u virtuelnom svetu nove industrijske revolucije. Kombinovanjem različitih medija za stvaranje umetnosti, Dragana Ognjenović takođe, daje uvid u naše sposobnosti da prevaziđemo nametnute modele neautentičnosti i inercije i da se u tom procesu povežemo sa originalnim i ekspresivnim u nama, onoga što jesmo, modnim simbolima koji su u službi vrednosnog prepoznavanja i neophodne ljudske interakcije.

Foto: Kristina Lukić
DO proces
Foto: Kristina Lukić
DO proces
Foto: Kristina Lukić
Foto: Kristina Lukić
Dragana Ognenović Proces
Foto: Kristina Lukić
proces do
Foto: Kristina Lukić
proces do
Foto: Monika Pavlović