Festival francuskog filma održaće se u 3 grada, i to pod zvezdama

Šesti po redu Festival francuskog filma održaće se u četiri grada u zemlji, u terminu od 19. do 23. juna 2024. “Kum” ovogodišnjeg izdanja festivala je naš čuveni glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić. Šesto izdanje Festivala francuskog filma održaće se u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

6 festival francuskog filma 2024

Festival francuskog filma otvara ostvarenje Nepoželjni autora Ladža Lija

I ove godine na Festivalu će biti prikazana ostvarenja najnovije francuske kinematografije čije će projekcije biti pod vedrim nebom na Kosančićevom vencu, Silosima Beograd i u zvezdarskom parku Beograd bašta, ali i u mts Dvorani, kao i u sali Kulturnog centra Novog Sada i bioskopu Cine Grand Delta Planet u Nišu. U sredu, 19. juna, u 21 čas Festival će na Kosančićevom vencu otvoriti ostvarenje Nepoželjni autora Ladža Lija. Nakon projekcije biće održan razgovor sa rediteljem i glumcem Aleksijem Manentijem, publici poznatom po ulozi u filmu Čuvari formule.

Takođe, film “Drugi čin” koji je otvorio Kanski festival biće premijerno prikazan na Festivalu. Program na platou između dve kule poslovnog centra “Ušće” na Novom Beogradu biće održan od 4. do 7. jula. Organizatori Festivala francuskog filma su Francuski institut u Srbiji, MegaCom Film i mts Dvorana, uz brojne pokrovitelje.

8 filmova u glavnom programu

Tokom festivala biće prikazano još 8 filmova u glavnom programu, dok će OFF program – Ciklus sport na filmu, biti posvećen Olimpijskim igrama koje se ove godine održavaju u Francuskoj. U okviru Glavnog programa festivala biće prikazani filmovi:
Drugi čin, Kentena Dipijea
Druga runda, Albera Dipontela
Gospodin Blejk, Žila Legardinijea (glavna uloga Džon Malkovič),
Kiselina, Žista Filipoa
Povratak, Katrin Korsini
Samo nas dvoje u režiji Valeri Donzeli
Slučaj Goldman Sedrika Kana
Van sezone, autora Stefana Brizea.

U okviru OFF programa posvećenog sportu publika će imati priliku da uživa u ostvarenjima Home Games Alise Kovalenko, Slalom Šarlen Favije i Veštice sa istoka Žilijana Faroa.
Sve projekcije na otvorenom počinju u 21 čas, projekcije u Novom Sadu i Nišu počinju u 19 časova, dok će filmovi koji su na programu u mts Dvorani biti prikazani u 17 časova. Ulaz na projekcije u Beogradu je slobodan, besplatne ulaznice za projekcije u mts Dvorani se preuzimaju 15 minuta pre početka projekcije, dok karte za Novi Sad i Niš koštaju 300 dinara.

Film Nepoželjni – Les Indésirables

Film Drugi čin

Film Druga runda – Second Tour

Film Gospodin Blejk

Film Kiselina

Film Povratak – Le Retour

Film Samo nas dvoje

Film Slučaj Goldman

Film Van sezone

Foto: promo