KOLEKTIVNA IZLOŽBA NA JEDNU TEMU: BEOGRAD, GRAD U KOME STVARAM

Drugo-lice-fasade_Fotografija za ziriranje

Velika kolektivna izložba Beograd, grad u kome stvaram 2016. autorski je projekat akademske umetnice Marine Milovanović Kušić koja je okupila umetnike iz različitih oblasti likovnih i primenjenh umetnosti (slikarstvo, vajarstvo, grafika, fotografija, kostim, keramika, mozaik…) objedinjene oko jedne teme koja se zove – Beograd do 19. aprila održava se u Galeriji Singidunum. Na ovoj ižlobi radove izlaže oko 50 eminentnih umetnika beogradske scene, ali i umetnika koji su inspirisani Beogradom, a ne žive u njemu.

Tema izložbe je Beograd, grad koji ostavlja trag, daje inspiraciju. Umetnici različitih senzibiliteta i različitih pristupa temi grad doživljavaju i predstavljaju na različite načine: kroz senke u mračnoj ulici, kroz segmente kaldrme, poglede na reku, mostove, arhitekturu, kroz vesela, tužna, spokojna, umorna, dečija lica Beograđana. Posetioci mogu da vide slike, grafike, akvarele, skulpture, ambijentalne instalacije, tekstil, mozaik…zeljka momirov 01

– Na radovima se prepoznaju forme beogradskih javnih prostora kao što su hotel „Moskva”, Narodno pozorište, zgrada SKC, Kalemegdan, crkva Ružica, Saborna crkva, Kosančićev venac, obale Save sa mostovima, zemunske fasade, „Geneks” kule… Ponegde se radi o fragmentima iz zabačenih ulica ili prostora sa kojima autori imaju sasvim ličnu vezu, kao što je tradicionalna bombondžijska radnja u ulici Gavrila Principa, koja prkosi vremenu – smatra Mioljub Kušić, istoričar umetnosti i kustos. Ovu prepoznatljivu izložbu omiljenu među umetnicima svih generacija možete da pogledate do 19. aprila 2016. u Galeriji Singidunum, Knez Mihajlova 40.

Foto: press