Francuska pošta lansirala markicu koja mirirše na baget

Baget je 2022. godine odlukom UNESCO dobio status kulturne baštine Francuske i upravo to je bio povod na koji se Francuska pošta La Poste pozvala kada je odlučila da kreira “La baguette” poštansku markicu. S obzirom na to da je baget “dragulj francuske kulture” Francuzi su otišli korak dalje i napravili markicu koja miriše na tek ispečeni tanki hleb. Dovoljno je da je malo zagrebete i osetićete miris omiljene francuske pekarske “poslastice”.

baget markica

Baget poštanska markica sa „pekarskim mirisom“ koja slavi hleb

U čast bageta Francuska pošta La Poste posao dizajna “La baguette” markice poverila je umetniku, ilustratoru Stéphane Humbert-Bassetu koji dizajnirao markicu sa mirisom omiljenog hleba. Markica ima „pekarski miris“, što je postignuto upotrebom mikrokapsula koje su ugrađene u mastilo markica kako bi se obezbedio miris sličan hlebu. Kako je objašnjeno – miris je inkapsuliran i može da se oslobodi tako što se protlja pečat na markici. Pored poštanske markice, u čast francuskog hleba dizajnira je i čestitka sa slikom bageta i novom markicom.

La Poste štampa 594.000 mirisnih “La baguette” markica

“La baguette” markica za pisma u međunarodnom saobraćaju biće odštampana u tiražu od 594.000 primeraka. U Francuskoj s ponosom ističu da je baget “dragulj francuske kulture”.

– Baget, hleb našeg svakodnevnog života, simbol je naše gastronomije, dragulj naše kulture. Nosilac kulture i običaja, baget je duboko ukorenjen u svakodnevnici Francuza. Ovo oličava ritual, odlazak u pekaru, lokalni biznis koji je ukorenjen u regionima, privlačeći 12 miliona potrošača svakog dana. Pravljenje 6 milijardi bageta svake godine potvrđuje njegov status ikone u francuskom prehrambenom nasleđu. Takođe, prevazilazi granice i postaje međunarodna ikona – navodi se u obrazloženju La Poste. 

baget poštanska markica

la poste bagete markica

la baguette čestitka

Foto: La Poste