HOTEL MUMBAI: FILM O HEROIZMU I DOBROTI U NAJEKSTREMNIJIM USLOVIMA

Hotel Mumbai, film zasnovan na istinitoj priči, bio je jedan od najgledanijih na poslednjem FEST-u, a od četvrtka, 11. aprila, naći će se na bioskopskim repertoarima širom Srbije, u distribuciji Dexin Filma.
Ovo ostvarenje govori o heroizmu i ljudskoj dobroti koja se pokazuje u najekstremnijim uslovima. Film je zasnovan na istinitoj priči o terorističkom napadu na Tadž Mahal Palas Hotel 2008. godine i sastoji se iz nekoliko priča gostiju i radnika koji su se zatekli u hotelu, kao i četvorice terorista koji su izvršili napad.
Glavni glumci su Džejson Ajzaks (poznat po serijalu o Hariju Poteru, filmovima “Patriota” i “Petar Pan”) i Dev Patel (“Slumdog Milionaire”) koji igra jednog od zaposlenih prinuđen da iznenada postane spasilac svojih gostiju. U ostalim pričama vidimo druge goste, radnike koji su odlučili da pobegnu sa lica mesta kao i one koji su odlučili da ostanu, policiju, napadače i porodice zatočenih koje sa strepnjom prate vesti o napadu. Džejson Ajzaks je povodom ovog filma bio gost Beograda, kada je nakon premijerne projekcije ostao da razgovara sa publikom u velikoj sali Sava Centra, jer film ostavlja snažan utisak na gledaoce.
Reditelj je debitant Entoni Maras koji je zasnovao priču na intervjuima sa žrtvama ovog događaja i trudio se da na autentičan način prenese napetu atmosferu iznenadnog napada. Osvojio je nagradu za najbolju režiju na festivalima Adelaide i Palm Springs, a film je prikazan i na festivalima u Torontu i Kanu, gde je doživeo ovacije u trajanju od čak 10 minuta.

Foto: press