Institut Pantone odabrao boje za 2021. – simbol optimizma i pozitivne energije

Foto: Pantone

Institut Pantone odabrao je dve nijanse za svoju zvaničnu Boju 2021. godine “Illuminating yellow” i “Ultimate Gray”. Žuta oličava sreću, a siva stabilnost – i ovo su dve nijanse čiji “brak” treba da prenese poruku “snage i nade koja je trajna i koja nas uzdiže”. Ovaj izbor dve boje i njihovo uparivanje odabrano je kako bi najbolje izrazile raspoloženje, posebno nakon ovako teške godine za nama, pogođene pandemijom korona virusa.

Optimizam i pozitivna energija

Uvek prihvaćena zbog svoje svestranosti, siva je odavno popularna boja u enterijeru. Siva je praktična i čvrsta, ali istovremeno nas “zagreva” i optimistična je, dok žuta “osvetljava”, daje snagu i širi pozitivnu energiju. Ovo je priča o boji koja objedinjuje dublja osećanja promišljenosti, uz obećanje nečeg “sunčanog” i prijateljskog. Ideja je da šire poruku sreće koju podržava čvrstina. Nešto ambiciozno što nam daje nadu.

Boje koje šire sreću, mir i stabilnost

Iz Pantone instituta poručuju da moramo da osetimo da će sve postati svetlije, što je od ključne važnosti za ljudski duh. Nijansa topložute boje, prožeta sunčevom snagom, opisana je kao „svetla, vesela i blistava“. S druge strane, siva boja je „simbol čvrstih i pouzdanih elemenata koji su večni i pružaju čvrst temelj“. Ova nijansa nam podstiče osećaj smirenosti i stabilnosti.

Predviđanje trendova

Od 2000. godine Pantone boja godine nastoji da predviđa trendove u modi, dizajnu i home dekoru. Pantone sistem odabira godišnjeg trenda boja uključuje anketiranje dizajnera, proizvođača i prodavaca o tome koje boje planiraju da koriste u svojim proizvodima u narednih 12 meseci. U anketiranje je uključena i industrija zabave i filma, svet umetnosti i mode i socio-ekonomija. Uticaji mogu da proizađu i iz novih tehnologija, materijala, tekstura i efekata koji utiču na boju, relevantnih platformi društvenih medija, pa čak i predstojećih sportskih događaja koji zaokupljaju svetsku pažnju.