IZLOŽBA GENESIS: OBJEDINJENI RADOVI VAJARA, SLIKARA I DIZAJNERA

saša

Od 13. decembra do 9. januara 2016. galerija hotel-broda Compass River City biće domaćin izložbe GENESIS, jedinstvene postavke četiri vrhunska umetnika različitih generacija, sfera interesovanja i umetničkih senzibiliteta, čiji će radovi činiti jednu kompaktnu celinu na ovoj postavci. Izložba vajara, slikara i dizajnera: Ivana Gračnera, Uršule Blatnik, Saše Micića i Mihajla Jovanovića nastala je iz potrebe autora da kroz različito izražavanje i viđenje primenjene i likovne umetnosti svoju radost stvaranja podele sa publikom. U toplom ambijentu izložbenog salona broda Compass River City (kod hotela Jugoslavija) publika će uživati u vrhunskom nakitu od srebra i poludragog kamenja, monumentalnim skulpturama u drvetu i metalu i apstraktnim i figurativnim uljima na platnu.

Mihajlo Jovanović bavi se ručnom izradom nakita i dizajniranjem dekorativnih predmeta od alpake koja potiče iz srpskih građanskih kuća sa kraja XIX i iz prve polovine XX veka. Osnovu nakita čini narukvica, često u kombinaciji sa priveskom istog prepleta, ili privezak kao samostalan komad nakita. Za obradu se najčešće koristi viljuška od alpake, srebra sa ili bez pozlate, koja se posle hemijskog tretmana termički obradi do crvenog usijanja. Nakon hlađenja u pesku za livenje, viljuška se oblikuje na željeni način. Sledi proces brušenja i višekratno poliranje sa finim granulacijama. Finalizacija se vrši ugradnjom bisera, poludragog kamena ili Swarovski kristala.

Uršula Blatnik će na ovoj postavci izlagati unikatne priveske – srebrne, u kombinaciji sa poludragim kamenjem. Ručno rađeni privesci iz ciklusa “Svemir ” čiju osnovu čini okvir od srebra u koje su tehnički savršeno inkorporirani komadi, znalački obrađeni komadi poludragog kamenja ili sedefa su idealan modni detalj za svaku damu, a i za ponekog gospodina koji će imati hrabrosti da ga ponosno ponese na svojim grudima. Inspiraciju za ovu kolekciju umetnica je pronašla u bezgraničnom prostoru vasione i planeta, a veštom tehnikom izrade i maštovitim kombinacijama materijala, formi i kolorita pretočila ih je u mala umetnička dela.

Saša Micić će se na ovoj izložbi predstaviti slikama sa temama koje ga inspirišu poslednjih nekoliko godina. Spajajući figuraciju – nage krupne figure dugokosih žena; arhitekturu: zgrade, crkve, spomenike kulture, široke bulevare i prostrane trgove i različite plovne objekte – čamce, brodove, splavove… nastaju ove interesantne fantazmagorične slike. Utisak neprestanog pokreta i efekat nemira na uljanim slikama na platnu, umetnik pojačava talasima u različitim pravcima, treperenjem i vibracijama, ekspresivnim potezima crvene i jarko narandžaste boje…

Foto: press