Izložba „KONFLIKT“ predstavlja radove koje potpisuje umetnica Dušica Pejić

Izložba Konflikt predstaviće radove umetnice Dušice Pejić koji će biti postavljeni od 16. do 25. maja 2024. u beogradskoj Galeriji Štab, svakoga dana od 10 do 21 časova. Izložba „Konflikt“, nastala je kao refleksija na radove Karla Gustava Junga, nadovezujući se na njena prethodna istraživanja pshiho-motornog kroz igru i sinhronizaciju pokreta i gesta.

DUŠICA PEJIĆ izložba KONFLIKT

Izložba “Konflikt” poziva na razmišljanje o sopstvenim unutrašnjim konfliktima

Tenzija, frekvencija i amplituda zvučno-senzornih talasa, koje je Pejićeva koristila za polazište u dosadašnjim radovima gesturalne apstrakcije, u novim delima poniru u dublje proučavanje psihe, ispitujući načine na koje nesvesno oblikuje naše iskustvo.
Izložba predstavlja poziv na introspekciju i razmišljanje o sopstvenim unutrašnjim konfliktima, ali i o načinima na koje svesno i nesvesno međusobno deluju i oblikuju naše iskustvo – kaže Dušica Pejić.

Svaki simbol proizilazi iz psihe

Kustoskinja izložbe Aleksandra Lazar ukazuje da ovaj internalizovani pogled, izražen kroz apstraktni gest, predstavlja kinetičko-likovni odraz jungijanskog konflikta:
– Sagledavanje višestrukih, suprotstavljenih i kontradiktornih pojmova istine ili stvarnosti, suočavanje sa dvosmislenošću, bez potrebe za reakcijom, stvara nova polivalentna rešenja. Svaki simbol proizilazi iz psihe kao san ili slika novi pojam koji nastaje iz dve oprečnosti i predstavlja nastanak novih rešenja, oslobađanje nove energije, stvaranje novog mitopoetskog narativa koji ujedno nadilazi sukob i stvara aktivni balans među krajnostima.“

DUŠICA PEJIĆ KONFLIKT

Foto: press