Izložba POST PRINT u Grafičkom kolektivu: Radovi autora najmlađe generacije sa FLU

Izložba POST PRINT u Galeriji Grafički kolektiv predstaviće radove 8 autorki i jedanog autora najmlađe generacije sa Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Svečano otvaranje izložbe POST PRINT, po konceptu mladog istoričara umetnosti Mirka Kokira, zakazano je za ponedeljak, 24. jun, u 19 časova.

Izložba POST PRINT kao eksperiment sa tehničkim, formalnim i idejnim aspektima grafike

Mladi izlagači svojim umetničkim praksama preispituju idejne postavke umetnosti grafike. Oni u svom radu eksperimentišu sa tehničkim, formalnim i idejnim aspektima ovog medija. U duhu nove umetničke prakse i eksperimentisanja tipičnih u oblasti proširenih medija i stvaraoci grafike istražuju na različite načine odnose grafičkog otiska i njegovo odvajanje od zida, izlazak u prostor i korišćenje prostora kao jednog od činilaca rada. U tom kontekstu očito je pomeranje standardnog grafičkog rada ka instalaciji i/ili objektu.

Najmlađi studenti izlažu radove u okviru obeležavanja 75. rođendana Grafičkog kolektiva

Prisutno je eksperimentisanje i sa matricom i shvatanje matrice kao učesnika i vizuelnoj prezentaciji rada koja je jednaka otisku. Sve ove promene u samom estetskom, idejnom i manuelnom procesu, predstavljaju neke od osnovnih problemskih tačaka u radovima učesnika izabranih za ovu prezentaciju. Promena u mišljenju i novo problematizovanje medija grafike,
rezultiralo je radovima koji se mogu posmatrati u okvirima termina post print postavljajući grafiku u novim intermedijskim formama. Izložbom se daje jedno moguće kustosko sagledavanje aktuelnih tendencija umetničke grafike među najmlađom generacijom Grafičkog odseka ovog beogradskog umetničkog Fakulteta, a u okvirima sistema savremene umetničke produkcije.

Svoje radove na Post Print izložbi predstaviće Nastasja Kofileska, Radmila Korać, Marija Kuruzović, Sonja Lundin, Danilo Paunović, Anja Petrović, Lana Katić, Katarina Rakić, Nevena
Stojinov. Izložba se organizuje u okviru obeležavanja 75. rođendana Grafičkog kolektiva (Dragoslava Jovanovića 11), deo je ciklusa “Tradicija za budućnost” i trajaće do 19. jula.