“Vizija gledanja nevidiljivog” – Izložba grafika Vladimira Veličkovića

 

ARTE galerija predstavlja izložbu grafika Vladimira Veličkovića pod nazivom Vizija gledanja nevidljivog. Izložba će biti postavljena od 25. oktobra do 15. novembra 2021. godine, na adresi Svetogorska 29, od ponedeljka do subote u periodu od 10 do 18 časova. U protekle dve decenije ARTE galerija je imala izuzetno uspešnu i produktivnu saradnju sa Vladimirom Veličkovićem. Osvrt na izložbu grafičkih otisaka iz 2015. godine, kada je publici predstavljen mali deo grafičkog opusa, omogućio je bolje pozicioniranje grafike na ovim prostorima. Sublimacija prezentacije Veličkovićevog stvaralaštva ostvarena je na obimnoj retropspektivnoj izložbi Omaž Vladimiru Veličkoviću iz 2020. godine, kada su predstavljeni radovi u dva galerijska prostora.

Od 30 grafika 16 iz serije ilustracija knjige ‘’Altenburški orasi’’

Sada, dve godine nakon njegove smrti, izlaže se izbor grafičkog opusa umetnika svetskog kalibra koji se u svojoj višedecenijskoj plodnoj umetničkoj karijeri ostvario kroz različite stvaralačke medije. Među 30 grafika, koje će biti prikazane na ovogodišnjoj izložbi, posebno mesto zauzima serija od 16 grafika koje predstavljaju ilustracije za izadanja iz 2003. godine, knjige ‘’Altenburški orasi’’, francuskog autora Andrea Malroa.

Hroničar vremena, opominjač, ali i surovi realista

– Stvaralaštvo Vladimira Veličkovića ističe kompaktnost, vernost tematskom okviru, sposobnost umetnika da pored svog poziva bude hroničar vremena, opominjač, ali i surovi realista koji je beskompromisno angažovan na oba polja, umetničkom i društvenom, prevazilazi barijere.
U višedecenijskom stvaralačkom opusu Veličkovićevi grafički otisci prožeti su prepoznatljivim motivima: motivima obezglavljenih hodača, skakača, gavranova, pacova, porođaja, kutija, Vezalijusove anatomije, padova, leševa, izmučenih tela, žičanih ograda, vešala, požara, zgarišta, opustošenih pejzaža protkanih ništavilom i strahom. Oni nam kroz jasan i precizan potez ostaju urezani u okvire uma, pa i kada pokušamo da ih se oslobodimo, oni i dalje ostaju prisutni, baš kao i sam njihov kreator – kaže kustos izložbe Drago Rakočević čiji katalog sa tekstom prati ovu izložbu.

 Vladimir-Velickovic-grafike

Foto: press