Izložba grafika “Nebu pod oblake, moru pod talase” autorke Tatjane Trajković

tatjana trajković- izložba- nebu pod oblake Na izložbi grafika Nebu pod oblake, moru pod talase autorka Tatjana Trajković predstaviće više od 40 svojih radova rađenih u tehnici monotipije. Izložba se otvara 5. maja, u galeriji Stara kapetanija, u Zemunu, i za posetioce će biti otvorena do 16. maja.

Duša treba da leti sama

– U okviru teme Nebu pod oblake, moru pod talase radim grafike koje opisuju otisak duše. Verujem da duša treba da leti sama, i dok je dan i dok je noć, da sakuplja najsuptilnije emocije iz okruženja u kome je slobodna, opuštena i nesputana. Njeno je nebo, njeno je more, njen je i ceo podzemni svet. Kada je duša slobodna – čovek vidi duboko, razgovara sa životinjama, poznaje šumu i oblake.
Različiti su načini na koji može da se poleti, različiti su prizori na koje se u tom letu nailazi, i to je osnovna tema kojom se bavim. Svaki utisak postaje otisak! – kaže Tatjana koja radi u tehnici monotipije, u različitim formatima.
– Monotipija je tehnika otiskivanja samo jednog otiska. On je jedinstven i neponovljiv, baš kao i svaki let duše. Ne može se umnožiti, niti se može podeliti, ostaje kao jedinstven otisak momenta u kome je let trajao – ističe Tanja.

Povratak-Tatjana-Trajkovicizložba-Tatjana-Trajkovic

nebu pod oblake -Tatjana-Trajkovicgrad- Tatjana-TrajkovicTatjana Trajković je samostalna umetnica i integrativna savetnica u art terapiji i psihodrami. Rođena je 1975.g. u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna 2000 godine, na odseku grafika knjige/fotografija. Narednih šesnaest godina radi u izdavačkoj kući kao grafička dizajnerka, art direktorka, foto urednica i novinarka. Godine 2017. osniva udruženje Centar za umetnost i kulturu Artelje čije su aktivnosti usmerene na podršku deci i roditeljima kroz likovne radionice, predavanja, art terapiju i edukaciju. Učestvovala je na više kolektivnih izložbi. Monotipijom se aktvino bavi poslednje tri godine, a pored ove tehnike radi kolaž, akvarel i akril na platnu. Majka je tri devojčice. Živi i radi u Zemunu.

umetnica Tatjana-Trajkovic
Umetnica Tatjana Trajković

Foto: press, privatna arhiva