JEAN PAUL GAULTIER U KOTORU: L’ENFANT TERRIBLE, TVORAC ČUVENOG KONUSNOG GRUDNJAKA

Modni kreator Jean Paul Gaultier otvorio je ispred katedrale Sv.Tripuna u Kotoru 18. Internacionalnu smotru mode koju je organizovala agencija Fabrika na kojoj je ovaj modni stvaralac predstavio nove kreacije iz njegove radionice, među kojima su, naravno i tipični krojevi, poput konusnog grudnjaka, koji su krajem osamdesetih godina i početkom devedestih proslavili kako Gotjea, tako i pop-ikonu Madonu koja ih je nosila na svojim nastupima. 

RM0_1984
Vesna Mandić, Agencija Fabrika

Žan Pol Gotje prisutan je već nekoliko decenija na svetskoj modnoj sceni, tačnije od 1976. godine kada je osnovao svoju modnu liniju i održao prvu modnu reviju u Parizu. Pre nego što je ušao u modni svet Gotje je, kao sin jedinac, razvio ukus za modu u najranijoj mladosti s obzirom na to da je veći deo svog detinjstva proveo sa bakom u čijem ormaru je pronašao životnu inspiraciju. Najjajči utisak, kao što i pretpostavljAte, na njega su ostavili bakini korseti – Gotjeov modni fetiš koji je ga je učinio slavnim, a njegov rad prepoznatljivim. Toliko je bio fasciniran tim modnim detaljem da je sa 13 godina počeo da dizajnira za baku i majku.

Modni časopisi vodili su ga u svet novik reacija, davali mu inspiraciju i na kraju ga naterali da svoje skice pošalje nekolicini pariskih dizajnera. Na dan svog punoletstva prvi posao asistenta dobio je u studiju Pjera Kardena (Pierre Carden), a godinu dana posle toga prešao je da radi za modnu kuću Žan Patu (Jean Patou), a sa strane, lagano je uticao i na rad Iv Sen Lorana ( Yves Saint Laurent).

Modni biznis započeo je uz pomoć Fransisa Menuža. Zajedno su stvorili brend Jean Paul Gaultier, a finansijska podrška stigla je od japanske kompanije odeće Kašiamo. Ubrzo, u svetu mode Gotje postaje poznat kao The Bad Boy (L’enfant terrible). Osporio je ustanovljene pojmove muškog i ženskog roda u odevanju, a u tome mu je pomogao uticaj ulice i pank potkulture. Sećate se kako je on u to vreme stilizovao ženu: krinolina + kožna jakna + patike! U prvom planu su bile i njegove korset-haljine koje je počeo da kreira 1983. godine. Dve godine kasnije, l’enfant terrible predstavlja svoje suknje za muškarce – još jedan od njegovih napora da podrije rodne stereotipe. Pojavljujući se često u svom jedinstvenom kiltu i Breton prugastom džemperu Gotje ubrzo postaje jedna od najistaknutijih modnih ličnosti.

Lični i profesionalni gubitak Gotje je pretrpeo 1990. kada je njegov partner Fransis Menuž umro od AIDS-a. Te godine Gotje pristaje da kreira kostime za Madonin Blond Ambition Tour na kome se pop diva pojavila na sceni noseći korset ispod muškog odela. Konusni grudnjak, kao spoj antičkog i futurističkog rublja, postao je veliki svetski modni hit.

Sa francuskom modnom kućom Hermés udružio se 1999. godine tako što je čuveni Hermés postao vlasnik 35% Gotjeovog kapitala. Tokom tog partnerstva, Gotje je, uz kreiranje za sopstvni brend, istovremeno bio i umetnički direktor Hermés ženske linije odeće. Biznis je proširio dizajniranjem novih mirisnih nota sa inicijalima JPG, modnom linijom odeće za decu, kreiranjem kostima za filmove Pedra Almodovara, nastupe Kajli Minog, ali i holivudske dive poput Naomi Vats, Marion Kotijar i Nikol Kidman.


Partnerstvo sa kućom Hermés Gotje završava 2011. godine kada je Puig, španski gigant u parfemskoj i modoj industriji, kupio 60% udela u njegovoj kompaniji. Lično, Gotje je bio oduševljen prodajom i tim povodom je izjavio: “Oni kupuju brend Jean Paul Gaultier zato što je to Jean Paul Gaultier, a ne da bi ga pretvorili u nešto drugo.”

Foto: Radoje Milić