JEDAN ZA JEDAN: TOMS KONCEPT POSLOVANJA POKLANJA ONIMA KOJIMA JE NAJPOTREBNIJE

TOMS je originalan poslovni koncept, inspirisan darivanjem prema onima kojima su uskraćeni za neke od najosnovnijih i najvažnijih stvari u životu – obuću, pitku vodu i vid. Dolaskom u Srbiju, TOMS širi svoju misiju dobrote sa ciljem da ono što je najbolje u nama – saosećanje, kreativnost i stvaralaštvo – pokrene u ostvarenju dostojanstva za svakog čoveka na našoj planeti. Akciji darivanja  sada i mi možemo da se pridružimo kupovinom TOMS obuće, laganih letnjih espadrila za nju i njega, u Office Shoes radnjama. 
Putujući kroz Argentinu 2006, osnivač TOMS brenda Blejk Mikoski, upoznao se sa teškoćama koje su proživljavala siromašna deca – odrastajući bez obuće. U želji da im pomogne, osnovao je TOMS – kompaniju koja će za svaki par obuće koji proda pokloniti jedan par deci kojoj je obuća do tada bila nedostupna.Princip na kome je TOMS nastao je darivanje iz humanosti – “Jedan za jedan” – “One for One”. U početku se jednostavna ideja u međuvremenu razvila u moćan poslovni koncept. Shvativši da “Jedan za jedan” princip može da se primeni i na druge životne potrebe, TOMS je pokrenuo i nove linije proizvoda – kao što su TOMS Naočare (2011.) i TOMS Pržionica (2014). U daljoj primeni principa “Jedan za jedan” – svaka kupovina naočara će pomoći da siromašna deca povrate vid i svaka poručena kafa će im obezbediti stalne izvore pitke vode. TOMS poslovanje ima za cilj da unapredi i poboljša život na našoj planeti. Kroz svaku vašu kupovinu, TOMS će pomoći osobi kojoj je to potrebno. “Jedan za jedan”!
Od 2006. godine TOMS je stalno razvijao projekat “Darivanje obuće” i do danas je deci poklonio 75 miliona pari. Danas se kroz njega obezbeđuje obuća na osnovu informacija prikupljenih od strane partnera na terenu – što je dodatno podstaklo stvaranje novih radnih mesta u zemljama u kojima se obuća proizvodi i daruje. Svi primerci TOMS obuće prosleđuju se deci putem humanitarnih organizacija kojima je obuća sastavni deo razvojnih programa.

Obezbeđujući im naočare sa dioptrijom, medicinske tretmane i/ili spasonosne operacije kroz svaki prodati par TOMS naočara TOMS takođe radi na vraćanju vida kod ljudi u 13 zemalja. Ne samo što njihova prodaja pomaže u očuvanju ili vraćanju vida, već i u ostvarivanju održivih društvenih projekata za negu vida, stvara profesionalna radna mesta (veoma često za mlade žene) i pruža osnovnu obuku u očuvanju vida lokalnim zdravstvenim volonterima i učiteljima.
Tokom godina rada, primećena je jedna zajednička pojava u svim sredinama u kojima TOMS poklanja – nedostatak pitke vode. Zato su 2014. pokrenute Pržionice, sa ciljem da obezbede pijaću vodu u istim oblastima iz kojih se TOMS snabdeva najkvalitetnijim zrnima kafe. Kroz saradnju sa partnerima, TOMS snabdeva pitkom vodom ugrožene osobe kroz svaki prodati paket kafe iz TOMS Pržionice. Takođe, ovim konceptom poslovanja podržava se stvaranje dugoročnih rešenja za pitku vodu u vlasništvu lokalnih zajednica, čime se obezbeđuje direktan pristup pitkoj vodi za dolazeće generacije.

Foto: press