Jugoslovenska kinoteka dobila priznanje “Najbolji muzej u Srbiji u 2020. godini”

muzej-jugoslovenske-kinotekeNacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja (ICOM) proglasio je Jugoslovensku kinoteku za najbolji muzej u Srbiji u 2020. godini. Ovo visoko priznanje dodeljeno je 18. maja, na Međunarodni dan muzeja, na svečanosti u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Najbolji među hiljadu ostalih kandidata

– Velika je čast dobiti godišnju nagradu Nacionalnog komiteta ICOM Srbija. Hvala na prepoznatom trudu i rezultatima na koje smo ponosni. Ova nagrada nam dokazuje da smo na pravom putu kojim, sa ovim vetrom u leđa, nastavljamo – izjavio je tim povodom direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić. Značaj nagrade je tim veći ako se ima u vidu da su godišnje nagrade ICOM Srbije dodeljene prema novom Pravilniku koji je podrazumevao višemesečni proces nominacija i glasanja za najbolje, u kojem je učestvovalo gotovo hiljadu aktera muzejske delatnosti – pojedinaca i predstavnika institucija.

Stalna postavka „Naš muzej filma“

U ime Jugoslovenske kinoteke nagradu je primio upravnik Muzeja kinoteke Marjan Vujović, koji je podsetio da će Muzej u Kosovskoj ulici dogodine obeležiti 70 godina rada, a da je preseljenjem u novu zgradu, u Uzun Mirkovoj, Jugoslovenska kinoteka dobila mogućnost da i šire predstavi svoju vrednu kolekciju – na stalnoj postavci „Naš muzej filma“, koja je otvorena u januaru 2020. godine.

Nova stalna postavka obuhvata period od predistorije filma pa sve do kraja 20. veka, s posebnim akcentom na razvoj i uspeh srpske kinematografije iz vremena Kraljevine Srbije, preko Prvog svetskog rata, Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije, Drugog svetskog rata, dugotrajne uspešne faze u okviru jugoslovenskog filma i ponovnog povratka u okrilje srpske kinematografije. Tu je i Carska panorama, prikazana sa ostalim elementima iz predistorije filma na donjem nivou izložbe, Edisonov kinematoskop, kamera braće Limijer iz 1896. godine, kao i kamera našeg Mihaila Mihailovića – Mike Afrike iz 1908.

Izložen je štap Čarlija Čaplina, zatim rekvizita korišćena na snimanju kultnih filmova iz zlatnog doba kinematografije na ovim prostorima. Postavka obuhvata i predmete iz legata Ljubiše Samardžića, Pavla Vuisića, Milene Dravić, Dragana Nikolića, Živojina Pavlovića i drugih značajnih filmskih umetnika. Izložba “Naš muzej filma” je prva i jednina muzejska postavka na ovim prostorima koja u novom svetlu i na savremen način prikazuje razvoj srpskog i jugoslovenskog filma.

Arhitekturu i dizajn izložbe potpisuje arhitekta i slikar Ivan Mangov, uz asistenciju istoričara umetnosti Vesne Orović. – Nosilac dizajna je arhitektonsko rešenje koje posetioca vodi kroz niz senzacija ka postepenom otkrivanju prostora i eksponata. U tom pogledu pokušali smo da razmišljamo na filmski način, odnosno kao što u filmu jedna sekvenca gradi atmosferu za nastupajuću, ova izložba se doživljava u kretanju koje je niz otkrića novih i uvek drugačijih vizuelnih celina. Nastojali smo da se te celine kao jasne vizuelne rečenice obraćaju posetiocu čitavim tokom izložbe – navodi Mangov. Autor grafike izložbe je studio “Braća burazeri”.

Kustos Jugoslovenske kinoteke dr Milja Stijović ističe da je za Kinoteku značajno što su se poklopile ocene stručne javnosti i Komisije za dodelu nagrada, a posebno to što su u okviru struke prepoznati napori Kinoteke u pravcu muzeološkog delovanja. “Naš muzej filma“ je samo jedna od mnogih muzeoloških aktivnosti koje je Kinoteka ostvarila u 2020. godini. Nagrada ICOM Srbije predstavlja priznanje i za napore u oblasti digitalne restauracije, izdavanje časopisa, organizovanje privremenih izložbi, projekat digitalne solidarnosti koji je deo fonda Kinoteke učinio dostupnim onlajn i besplatno za najširu publiku.Nova stalna postavka Jugosovenske kinoteke otvorena je na adresi Uzun Mirkova 1, svakog dana od 10 do 20 časova. Cena ulaznice je 150 dinara.

 

Foto: Ivan Mangov