Sobne biljke: Vreme je da zelenim ljubimcima pokažete malo ljubavi u vidu nove zemlje, saksije, korpice…

Prolećno sređivanje doma svakako podrazumeva da treba da se pobrinete i o sobnim biljkama, ukoliko ih volite i imate. Režim nege započnite najjednostavnijim koracima – pre svega sve biljke odnesite u kadu ili na travnjak, u baštu, i dobro ih istuširajte mlakom vodom. Primercima sa velikim listovima poput adama ili fikusa, listove nežno operite sunđerom ili mekom kuhinjskom truleks krpom. Očistite ih od suvih listova i proverite kakva je im je zemlja. Ukoliko se ispostila, dodajte u saksije malo nove, šumske zemlje ili humusa, kako bi pomogli biljkama da se obnove i bolje rastu. Ili neki od suplemenata koji podstiču rast biljaka. Biljci koja je narasla tokom prethodnog perioda, presađivanjem u veću saksiju obavezno obezbedite novi životni prostor i dajte joj mesta da se i dalje još lepše razvija.


U zavisnosti od uređenja ambijenta u kojem čuvate biljke, malu novinu možete uneti kupovinom novih saksija ili umetaka za iste. Većim biljkama obezbedite one masivnije, velike saksije i uloške. Mogu biti od kamena, mermera, terakote… a uvek su popularne i velike pletene korpe u koje možete smestiti vaše zelene ljubimce.
Aranžiranje je stvar ličnog stila, ali neke nove ideje treba isprobati. Ukoliko imate dovoljno prostora i nekoliko neiskorišćenih mini stoličica – hoklica, možete ih ofarbati u istu boju, ili drugačije, i na njih staviti saksije sa biljkama. Takođe, neiskorišćeni set stočića, obično ih je dva ili tri u setu, iskoristite za neki kutak i aranžirajte saksije na njima. Zanimljive stakle za cveće možete naći u prodaji, ali, još bolje je ako ih za vas može napraviti neko od ukućana, pa da izgledaju baš onako kako vi to želite.

 

Foto: Pinterest