Kineski festival svetla otvoren u Beogradu i Novom Sadu

Kineski-festival-svetla 2022

Kineski festival svetla, sada već tradicionalna, četvrta po redu svetlosna čarolija, otvoren je u Beogradu i Novom Sadu, na Sava Promenadi i u Limaskom parku. Nove igre svetlosti osmislila je grupa umetnika iz provincije Sičuan, donoseći duh tradicije i simbolike drevne Kine, a inicijator i osnivač festivala, umetnik Slobodan Trkulja, najavio je da ove godine Kineski festival svetla, koji će trajati do 13. februara, donosi još više radosti i više svetlosti, kao i brojne novine. Na ovaj način, uz čarobnu instalaciju kineskih lampiona, biće zvanično proslavljena kineska Nova godina kod nas. Ulaz za posetioce festivala u oba grada je besplatan, a lampioni će biti uključeni svakog dana od 17h časova.

Muzičko-svetlosne interaktivne gazilice i “Leptirova krila”

Jedan od favorita posetilaca sigurno će biti muzičko-svetlosne interaktivne gazilice, koje se aktiviraju ako zaplešete po njima, a između ostalih, novinu u Beogradu predstavljaće i
impozantna “Leptirova krila” koja će biti pozicionirana na istom mestu. Limanski park u Novom Sadu svetleće kao nikada do sada uz dva kineska zmaja, životinjsko carstvo, magične jelene, čarobne ribe i mnoge druge atraktivne svetlosne instalacije.

Proslava Kineske Nove godine

Kineski festival svetla organizuje “Balkanopolis centar za modernu tradiciju”, pod generalnim pokroviteljstvom Vlade Srbije i Grada Novog Sada, uz pokroviteljstvo grada Beograda i podršku ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji. Inicijator i osnivač festivala je umetnik Slobodan Trkulja, koji već duže vreme uživa veliku popularnost u Kini i radi na kulturnoj razmeni između ove dve zemlje.
– I ove godine ćemo uz fantastične svetlosne instalacije dočekati kinesku Novu godinu u Beogradu i Novom Sadu i na taj način doprineti još većem zbližavanju naroda Srbije i Kine, koje vežu tradicionalno prijateljstvo i izuzetno bliski odnosi. Raduje me što se tradicija nastavlja i što sve više ljudi privlači ova šarena postavka koja podseća na svet kineskih bajki. Kineski festival svetla će i ovog puta biti prava prilika da sa porodicom i dragim prijateljima prošetate i na siguran i bezbedan način posetite svet kreativne igre svetla – poručio je Trkulja.Kineski-festival-svetla 2022

Kineski-festival-svetla 2022

Foto: Goran Srdanov