KOMPANIJA L’ORÉAL JEDNA JE OD DVE NA SVETU KOJOJ JE DODELJENA OCENA „A“ U OBLASTI EKOLOŠKOG UČINKA

Od oko 3.000 kompanija procenjivanih po osnovu doprinosa u procesu smanjenja negativnog uticaja na prirodu, L’Oréal Grupa je jedna od dve na svetu nagrađena ocenom „A“ što predstavlja najviši nivo učinka na osnovu tri ključne teme: klimatska zaštita, održivo upravljanje vodama i borba protiv uništavanja šuma.
– Klimatske promene su realnost i utiču na najosetljivije segmente našeg lanca vrednosti, na primer, na poljoprivrednike i proizvođače određenih prirodnih sastojaka, kao što su shea buter iz Burkine Faso ili arganovo ulje iz južnog Maroka. Potrebne su hitne akcije. Na putu postizanju ciljeva koje smo odredili do 2020. godine, udvostručićemo naš trud da smanjimo uticaj na okolinu, poboljšamo ekološki učinak, kao i da dostignemo naše ciljeve, naročito u pogledu održive proizvodnje i inovacije – izjavila je Alexandra Palt, izvršna direktorka za održivost.
Rezultati objavljeni u L’Oréal izveštaju „Sharing beauty with all“ o napretku održivog razvoja za 2016. godinu pokazali su da je značajan napredak već postignut. Smanjenjem emisija gasova u fabrikama i distributivnim centrima za 67%, u apsolutnim iznosima, u periodu od 2005. do 2016. godine, L’Oréal je premašio svoje prvobitne ciljeve smanjenja emisije CO2 za 60%. Takav rezultat postignut je čak četiri godine pre roka, dok je u istom periodu povećao svoju proizvodnju za 29%. Do kraja 2016. godine čak 15 industrijskih postrojenja Grupe postiglo je neutralnost u pogledu emisije ugljenika i uticaja na prirodnu sredinu. Ovaj napor prepoznao je i CDP – nezavisna međunarodna organizacija koja vrši evaluaciju ekološkog uticaja kompanija na prirodu.
Kompanija L’Oréal odlučna je u tome da dodatno poboljša uticaj svojih proizvoda na okolinu i samo društvo do 2020. godine, a to znači da svi potrošači širom sveta mogu da budu sigurni da će kupovinom svakog novog L’Oréal proizvoda unaprediti uticaj na životnu sredinu i društvo. Ova obaveza odnosi se na sve L’Oréal brendove, kao i na 82% proizvoda lansiranih u 2016. godini (74% u 2015.). Pojedini novi proizvodi iz 2016. godine pokazuju nivoe biorazgradivosti koji premašuju 98% kao što su, na primer, šamponi i regeneratori nove Biolage R.A.W. linije proizvoda, ili šampon Garnier Ultra Doux 5 koji sadrži 5 biljaka.
Program „Sharing beauty with all“ pokrenut je 2013. godine, objedinjuje L’Oréal obaveze u pogledu održivog razvoja do 2020. godine i obuhvata uticaje na svim nivoima: od osmišljavanja proizvoda do njihove distribucije, uključujući proizvodni proces ili nabavljanje sirovina.

Foto: press