LIMUNADA ZA VAŠU KOŽU: DR.HAUSCHKA MELISSA DAY CREAM

NEW 20160616_104650Kada su nauka i priroda dokazale da je biljka matičnjak (limun trava ili melisa) kraljica balansa, i tu svoju snagu veoma lako prenosi na naše telo, ništa neobičnog nema u tome što je baš ovu lekovitu travku izabrala Dr.Hauschka kozmetika i napravila Melissa Day Cream, dnevnu kremu za uspostvaljanje balansa kombinovane kože. Poznato je da je kuća kozmetike Dr.Hauschka posvećena “učenju” kože da vrati svoj prirodni balans. Šta to tačno znači? Znači da suva koža treba da nauči da luči više masnoće, masna da nauči kako da se pročisti i prestane da luči višak sebuma, a dehidrirana da nauči kako da sačuva vlagu. A šta ćemo sa mešovitom, kombinovanom  kožom koja objedinjuje dva veoma različita stanja kože – određeni delovi zahtevaju vlagu, dok je drugim potrebna seboregulacija. Za taj tip kože iz Dr.Hauschka labaratorije stigla nam je Melissa Day Cream, dnevna krema od matičnjaka koja pomaže koži da pronađe balanas između jako dehidriranih i masnih delova, uravnoteženo lučenje masnoće i dobru hidrataciju. Namenjena je osobama sa kombinovanom i osetljivom kožom sa proširenim porama, kao i onima koje imaju pojačano lučenje sebuma u T-zoni.DrHauschka Melissa Day Cream krema od mati;njakaNjen svež citrusni miris volećete tokom leta. Kada list matičnjaka protrljate kroz prste osetićete prijatnu svežinu i miris limuna. Tako miriše i krema koja na koži ostavlja neprimetan film. Svideće vam se ovaj jutarnji ritual jer uvek će vas asocirati na pravljenje limunade, ovoga puta – za vaše lice! Krema od matičnjaka ima tri važne uloge koje mešovita koža baš voli: 1. uravnotežava količinu masnoće i vlage u koži 2. ne ostavlja masne tragove 3. daje finu mat završnicu.
Matičnjak (Melissa officinalis) jedna je od retkih biljaka koja je istovremeno lekovita, mirisna, ukrasna, začinska, aromatična, medonosna i industrijska. Pčele je obožavaju jer je ona za njih bogata gostinska trpeza puna hrane te je biljka po njima i dobila naziv – melissa na grčkom znači med. Cveta od juna do septembra i najviše je prepoznatljiva po mirisu limuna. Otuda joj je u narodu dat još jedan naziv – limun trava. Najvažniji sastojak biljke je eterično ulje koje se dobija destilacijom vodenom parom same biljke pokošene u fazi cvetanja. Matičnjak sadrži samo 0,3% eteričnog ulja i automatski ga svrstava u klasu najskupljih i najcenjenijih. Ulje osvežava i popravlja raspoloženje, a istraživanja nemačkih naučnika pokazala su da ovo ulje deluje na deo mozga koji upravlja autonomnim nervnim sistemom štiteći ga od negativnih spoljnih uticaja.NEW 20160616_105424Matičnjak originalno potiče sa istočnog Mediterana. Voli toplu, ali ne i vrelu klimu. Wala fondacija, koja proizvodi Dr.Hauschka kozmetiku, ima vlastitu farmu u Nemačkoj. Farma gaji biljke po strogim Demeter standardima. Melisa se gaji ručno, po biodinamičkim metodama. Listovi se beru od proleća do jeseni, uvek neposredno pred cvetanje i još na farmi suše se na toplom vazduhu čija temperatura ne prelazi 40°C, da bi se sačuvala esencijalna ulja. Osušeni listovi matičnjaka potapaju se u čisto, organsko ulje kikirikija. Proces zrenja odvija se nedelju dana tokom kojih se ulje greje na 37°C – prirodnu temepraturu našeg tela. Ulje se pažljivo meša svakog jutra i večeri, da bi mu matičnjak predao svu svoju snagu. Ovako dobijen ekstrakt listova ima umirujuće i balansirajuće delovanje. Takav je matičnjak –  pun iznenađenja!

Krema od matičnjaka sadrži ulje suncokreta, glicerin za hidrataciju, prah tapioke koji upija višak masnoće a ne isušuje kožu, ekstrakt lista, cveta i semena matičnjaka, ulja kikirikija, jojobe i koštice kajsije za zaštitu lipidnog sloja kože. Formula čuva i regenerativne biljke poput zečje deteline, prisutne u svakoj Dr.Hauschka kremi. Ekstrakt matičnjaka u ovoj kremi ima antibakterijska i umirujuća svojstva, dok hamamelis i bela rada revitalizuju i ostavljaju kožu mekom i glatkom. Veoma efikasna u nezi mešovite osetljive kože koja je sklona crvenilu i iritacijama, a vrlo malo upalnim procesima. Da biste dobili kompletnu negu kremu kombinujte sa kremom za čišćenje lica, tonikom, regenerativnom maskom i maskom od gline.

Kremu možete naći u Metropoliten parfimeriji po ceni od 2.720 dinara, Lilly drogerijama i bolje snabdevenim apotekama.

Foto: Ivana Nađ, press