MASKNE: Bubuljice na licu, gde ih nikada niste imali, novi je problem sa kojim se suočava naša koža ove 2020. godine

Budimo realni – za sve one koji ovih meseci rade od kuće, šminka je postala skoro pa nepotrebna, ali – uprkos tome što našoj koži trenutno dajemo oduška i puštamo je da slobodno “diše” bez svih tih slojeva makeupa, i dalje možemo da se suočimo ili već jesmo sa problemom izbijanja akni, bar onih izazvanih depresijom i stresom.
Međutim, nije samo dodatna anksioznost zbog aktuelne pandemije i korona virusa razlog zbog kojeg smo počeli da dobijamo bubuljice po prvi put u životu ili – više nego uobičajeno. Ako poštujete propisane mere kako bi zaštitili i sebe i druge i redovno nosite masku kad god izađete iz kuće tj. u javnom prevozu, zavtorenim prostorima, u gužvi na otvorenom… a primetili ste nekoliko novih bubuljica na tačno definisanoj zoni lica (most nosa, obrazi i brada) možda ste i vi “zaradili” ono što dermatolozi nazivaju „maskne“.
Šta su zapravo maskne i zašto se javljaju na licu?
Kao što i samo ime kaže “maskne” su vrsta upalnog, reaktivnog procesa kože koji nastaje kao posledica nošenja zaštitne maske za lice. Maskne su akne nastale na oblastima lica usled trenja, pritiska, istezanja, trljanja ili začepljenja – objašnjavaju profesori i dermatolozi sa Univerziteta
Thomas Jefferson u SAD. Mogu se videti na mestima pokrivenim maskom, kao i na delovima lica na kojima maska ili štitnik za lice dodiruju kožu. Zato ih mnogi dermatolozi smatraju mehaničkim
aknama, baš poput onih koje se dobijaju pod pazuhom, usled nošenja štaka.
Maskne se pojavljuju na licu kada se znoj, sebum i bakterije “zarobe” na vašoj koži dok nosite masku, stvarajući tako savršeno “leglo” za izbijanje bubuljica koje se razlikuju od ostalih vrsti upalnih procesa, kao onih nastalnih usled hormonalnog poromećaja ili cističnih jajnika.
Pre pandemije, ovaj oblik iritacije kože lica najčešće se pojavljivao kod sportista – zbog znoja, vrućine i trenja od kaciga, na primer. Dermatolozi kažu da se maskne sada prvenstveno javljaju kod ljudi koji maske nose duži vremenski period tokom dana, kao što su zdravstveni radnici. Kada satima dišete pod maskom koža se tada nalazi u regiji povećane vlažnosti, idealnoj sredini za razvoj bubuljica, a istovremeno pore blokiraju znoj na koži, masnoće, šminku i sve što se na koži nakupilo tokom dana. Trenje maske o kožu takođe može blokirati i zapušiti pore što dovodi do stvaranja komedona ili mitesera.
Kako da sprečite nastanak i lečite maskne?
Prevencija je uvek najbolja odbrana.
– Ako nosite platnenu masku, perite je svakodnevno
– Ako nosite maske za jednokratnu upotrebu, menjajte ih što češće ili se trudite da se provetre
između različitih, kraćih upotreba.
– Za respiratore (maske sa filterima) usko pripijene uz lice (N95) dermatolozi predlažu nanošenje
traka od silikonskog gela na ivicu maske kako bi se ublažilo mehaničko trenje i sprečila iritacija
kože.
Ako maskne počnu da vam izlaze po licu, prvo i najvažnije je, kako kažu dermatolozi, budite nežni! To znači da kod kuće ne treba da preterujete sa raznim kozmetičkim maskama, pilinzima, sredstvima za umivanje ili tonicima, jer preterivanje u nezi trenutno može ugroziti zaštitnu barijeru vaše kože. Umesto toga, čim stignete kući ili kada se vratite sa posla, operite lice nežnim sredstvom za čišćenje/umivanje i to mlakom vodom, nikako vrućom. Savet dermatologa je da bi u slučaju maskni trebalo izbegavati proizvode koji previše isušuju kožu jer će baš oni ugroziti njenu barijeru. Preparati za pranje lica trebalo bi da sadrže salicilnu kiselinu koja deluje na otčepljenje pora. Kozmetički proizvodi sa salicilnom kiselinom dobri su i za nanošenje pre nego što krenete na posao, na primer, gde ćete ceo dan biti pod maskom. Nakon pranja kožu lica bi trebalo hidrirati proizvodima sa hijaluronskom kiselinom koja privlači vlagu iz okruženja. Zdravu barijeru lica postićićete i ako ga nakon pranja “nahranite” kremom sa ceramidima – prirodnim sastojcima kože, lipidnim molekulima koji čine zaštitnu kožnu barijeru, koji dobro vezuju vlagu i poboljšavaju hidrataciju kože. Odlični su i preparati sa niacinamidom, poznatim i kao vitamin B3, koji umiruje kožu i smanjuje crvenilo.
I, na kraju, svi dermatolozi se slažu da dok nosite masku u javnosti gde je nemoguće održavati
socijalnu distancu, uvek treba iskoristiti priliku i skinuti je kada ste daleko od drugih ljudi. To isto
važi i kada ste sami u svom automobilu. Skinite masku!

Proizvodi sa salicilnom kiselinom
Neutrogena Visible Clear gel za umivanje sa crvenim grejpom, specijalno dizaniran za čišćenje osetljive kože lica, dubinski čisti kožu, uklanja prljavštinu, ulje i nečistoću sa lica kako bi sprečio pojavu mitisera, 756 din.
The Inkey List Salycilic Acid Cleanser, lagano, penušavo sredstvo za čišćenje lica koje uklanja šminku i prljavštinu, pomaže u smanjenju pojave mitesera i akni a ujedno otvara i čisti pore, 1.270 din.
Sephora Clarifying Serum za lice, lagane i nemasne teksture, pročišćava kožu i smanjuje pojavu bubuljica, 1.490 din.

Proizvodi sa ceramidima 

Elizabeth Arden Great 8 Eight Hour Daily Defense Moisturizer, više od hidratantne kreme, ali više i od SPF! Great 8  je “sve u jednom” proizvod koji štiti kožu, održava njenu lepotu i zdravlje, štiti od isušivanja i iritacija, 4.720 din.    Noreva Exfoliac Global 6 krema namenjena je za negu masne kože i kože sklone težim oblicima akni. Lipobaktol efektivno deluje na patogenu floru u samom centru biofilma (bakterijski štit), efikasno eliminiše bakterije, reguliše lučenje sebuma i sprečava stvaranje ožiljaka od akni, 2.290 din.                                                                            Eucerin Lipo-Balance je intenzivno hranljiva i umirujuća krema za lice koja zahvaljujući aktivnim komponentama, biotinu i ceramidu-3, čini kožu trenutno umirenom, nežnom i gipkom, i pomaže je joj da obnovi svoju hidrolipidnu zaštitnu barijeru, 1.669 din.Proizvodi sa hijaluronskom kiselinom, niacinamidom i esencijalnim uljima

Alphah Essential Hydration Cream, umirujuća dnevna krema za kožu, sa jedinstvenom mešavinom aromatičnih esencijalnih ulja ukomponovanih da se suprotstave pojavi crvenila i iritacije. Bioaktivni morski minerali i esencijalne masne kiseline pomažu revitalizaciji i hidrataciji isušene kože, 2.120 din.
Clinique Moisture Surge Hydrating Supercharged Concentrate je koncentrat vodenasto-gelaste teksture koji veoma brzo umiruje i “napaja” dehidriranu kožu, održavajući je i do 72 sata. Pomaže kod pojave izrazito isušene kože i kože koja “pati” od stresa, a hijaluronska kiselina joj obezbeđuje dovoljnu količinu vlage, 4.760 din.
The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% ili vitamin B3 smanjuje tamne fleke i čisti pore.
Visoka, 10-postotna koncentracija tog vitamina u ovoj formuli dolazi zajedno s cinkovom soli pirolidon karboksilne kiseline, za uravnoteženje vidljivih posledica proizvodnje sebuma, 745 din.
The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5 hijaluronska kiselina koja obezbeđuje površinsku hidrataciju kože. Ova kiselina ima prevelike molekule za prodiranje kroz kožu i zbog toga leži na njenoj površini, povlači vlagu i tako daje trenutni osećaj meke i hidrirane kože, zajedno sa vitaminom B5 koji takođe povećava površinsku hidrataciju, 860 din.