PRIČA SA NARAVOUČENIJEM: NAJNOVIJA FILMSKA VERZIJA PINOKIJA SA ROBERTOM BENINJIJEM

Nakon domaće premijere na Festivalu evropskog filma na Paliću, moderna filmska adaptacija filma Pinokio, nastalog po čuvenoj priči staroj više od 100 sto godina, od 24. septembra počeće da se prikazuje u Kombank Dvorani. Ovo je emotivna priča sa snažnim naravoučenijem koja i dan danas krasi police naših domova, ostala je večna inspiracija za filmsku industriju otkako je snimljen prvi Disney crtani film, uz koji su rasle mnoge generacije.
Ovoga puta, pod okriljem proslavljenog reditelja Matea Garonea i sa jedinstvenim Robertom Beninjijem u ulozi Đepeta, Pinokio dobija jedno novo lice u savremenoj filmskoj adaptaciji. Beninji tumači lik poznatog usamljenog stolara Đepeta, koji klešući lutka od drveta, pred sobom izaziva čudo i stvara vragolastog dečaka Pinokija. Kao i svako dete, Pinokio je radoznao, a o svetu u kom živi uči iz svojih pokušaja i grešaka. Posedujući urođenu dečiju hrabrost, Pinokio postaje ono što je i trebalo da bude – pravi dečak.
Film o lutku koga znamo kao dečaka kome, kad slaže poraste nos, snimljen je kako ističu svetske kritike verodostojno, prateći istoimenu originalnu knjigu Karla Kolodija koja u Italiji ima status literarne kraljice, podvučene već pod kožu Italijana.
Interesantno je i podsećanje da je 2002. godine Roberto Beninji snimio svoju verziju Pinokija, kada mu je pripala trostruka uloga – reditelja filma, scenarste i uloga samog drvenog lutka.

Foto: press