MEGASTRUKTURE: UREDNI HAOS UMETNIKA MARKA LAĐUŠIĆA

Izložba slika Megastrukture umetnika Marka Ladušića otvara se u petak, 12. aprila 2019, u galeriji Drina (Andricev venac 4).
Ciklus slika “Megastrukture” nastavak je i odraz je evolucije idejnih procesa i usavršavanja jedinstvenog tehnološkog postupka u mediju slike proistekao iz Ladušićeve izložbe “Haos” od pre par godina. Mreže-sistemi uvezuju prostor ispleteni slojevitim nanosima boja koje se ne stapaju, već sugerišu treću dimenziju umnoženih mikrosistema koji mogu iznova nastati i nestati u beskonačno. Umetnik konstruiše, zaokružuje, a zatim dekonstruiše isti organski svet – uredni haos u kome megastrukture Čine momentum vremenskog i prostornog ritma.
Kolorit je oduvek Ladušiću bio važan u njegovom ekspresivnom stvaralaČkom postupku, a izložba “Megastrukture” nudi sinesteziju čula u doživljaju sinteze boja i vremena. Po svojoj prirodi boje su naše iluzije, a u ovoj seriji dolazi do tehnološkog napretka u kreiranju mat boje doprinoseći bogatstvu kontrasta svetle i mat površine.
“Megastrukture” nude izazov alternativne percepcije realnosti. Izložbu karakterišu kompozicije velikih dimenzija koje predstavljaju cikluse stvaranja, početak i kraj toka koji se ponavlja u nedogled, zalazak sunca koji je paradigma smrti, ali i ponovnog rađanja u čijem postapokaliptičnom prostoru umetnik pronalazi jednu vrstu vitalnog osećaja za bežanje od pesimizma.

Marko Ladušić (1967) bavi se slikarstvom, skulpturom i multimedijalnim performansom. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (1995), na odseku za Primenjeno vajarstvo.
Saradnja sa srpskom glumicom Sonjom Savić, realizovana u vizualnoumetnickim projektima (Supernaut, Superstvarnost, Ubistvo na ivici grada), predstavlja značajan segment njegovog umetničkog stvaralaštva, gde učestvuje u realizaciji i performansu.
Lađušićeva kolekcija nakita bila je deo modne revije poznate dizajnerke Roksande Ilinčić na Londonskoj nedelji mode (2004/2005), a dizajnirao je nakit i u saradnji sa drugim srpskim modnim dizajnerima.
Izlagao je na više od 10 samostalnih i više od 50 grupnih izložbi širom Evrope.
Dobitnik je više priznanja i nagrada u mediju skulpture i crteža (2012: Priznanje Beogradskog Dramskog Pozorišta za postavku skulptura Terratorija; 1998: Druga nagrada za crtež, XIX Beogradski crtež; 1995: Otkupna nagrada za crtež, XVI Beogradski crtež; 1995: Druga nagrada na Konkursu za cesmu u Botanickoj bašti u Beogradu; 1990:
Nagrada EX TEMPORE Vodnjan, Republika Hrvatska)
Skulpture i slike Marka Ladušića deo su stalne postavke u javnim prostorima, kao i umetničkim kolecijama Muzeja Terra (Kikinda), Muzeja Macura (Novi Banovci), Hotela Meriot (Beograd), Galerije Meander (Apatin), Internacionalne multimedijalne kolonije Tršic, Centra za kulturu Vuk Karadžic (Loznica), Galerije Rifat Štetic (Brcko, BIH), Kuturnog centra Srebrenik (BIH), kao i brojnih privatnih kolecija u zemlji i inostranstvu.
Marko Lađušić redovni je profesor Fakulteta Primenjenih umetnosti u Beogradu, a predaje i na Fakultetu Tehničkih nauka u Novom Sadu. Trenutno vodi internacionalni projekat, mapiranje i realizaciju radionica u okviru Evropske Prestonice Kulture Rijeka 2020, u saradnji sa Muzejom grada Rijeke.  Član je ULUS-a od 1995. godine. Živi i radi u Beogradu.
Izložba Megastrukture traje do 25. maja.

Foto: press